X

El Govern central demana al Regne Unit que reavaluï Espanya en funció de la situació de les regions

Mallorca va ser enquadrada juntament amb la resta del país en la zona ambre

08/05/2021

El Govern central demana al Regne Unit que reavaluï Espanya en funció de la situació de les regions

El Govern espanyol ha demanat al Regne Unit que reavaluï la “llista verda” sobre els països als quals es facilitarà viatjar a partir del 17 de maig, i que ho faci amb Espanya sobre la base de la situació epidemiològica “regional i fins i tot subregional”, com en el cas de les illes. Afirma que és la que ofereix una informació “molt més ajustada a l’evolució de la pandèmia”.

Fonts d’Exteriors han indicat a EFE que Espanya respecta que es tracti d'”una decisió sobirana del Regne Unit sobre el seu propi règim de fronteres”, però trasllada a les autoritats del país que “l’avaluació sobre la base de les mitjanes nacionals no ofereix una visió prou precisa de la situació epidemiològica real” ja que és diferent en cada territori de la península.

El Regne Unit va anunciar ahir una “llista verda” de 12 països i territoris cap als quals es facilitaran els viatges a partir del 17 de maig. Una llista que deixa fora tot el territori espanyol -així com a França o Grècia-. Sí hi són, per exemple, Portugal, Gibraltar i Israel. La llista s’ha de revisar cada tres setmanes.

“L’anàlisi a escala regional ofereix major flexibilitat i és molt més ajustat a l’evolució de la pandèmia, com ve demostrant-se a la Unió Europea des de l’aprovació a l’octubre passat de la recomanació 2020/1475 sobre lliure circulació”, afegeixen les mateixes fonts, que remeten al mapa d’avaluació per colors del Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC).

Afegeixen que Espanya aposta per “la importància de restablir com més aviat millor la mobilitat internacional segura” i subratllen que Exteriors “proporciona regularment al Regne Unit informació completa i detallada sobre la situació epidemiològica del país, incloent dades segregades a nivell regional i fins i tot subregional (illes)”.

En aquest sentit la presidenta del Govern Balear Francina Armengol ha assenyalat que “confia que les converses amb el Regne Unit, perquè avaluïn la situació a les Balears al marge de la resta de l’Estat, acabaran donant fruit” i ha destacat que, de fet, a Europa es segueix aquest criteri per regions i no per països. Armengol ha fet aquestes declaracions en una entrevista a IB3notícies amb motiu del final de l’estat d’alarma i que podreu veure a l’informatiu de demà Migdia.

També va parlar d’això ahir el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, que va lamentar el fet de que no es discriminés per regions, ja que la incidència acumulada de COVID del conjunt espanyol és superior a la balear, “que ha fet els deures”.

Els primers efectes de l’anunci del Regne Unit ja es comencen a notar a alguns hotels de les illes. A Sóller, per exemple, els hotelers expliquen que, tot i tenir poques reserves de turistes britànics, sí que han notat ja algunes cancel·lacions. Del 36 hotels que hi ha a la planta hotelera de Sóller, n’hi ha 14 que tenen ara mateix obert.


La incidència nacional penalitza Balears, que queda fora de la “llista verda” de destinacions del Regne Unit

Armengol i Negueruela promocionaran la seguretat sanitària de Balears a Berlín

08/05/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris