X

Dos exdirectius de Sa Nostra exculpen Pere Batle i Pau Dols de la fallida de la caixa

Una testimoni que va formar part del consell d'administració admet que els projectes s'aprovaven pel principi de confiança

10/05/2021

Dos exdirectius de Sa Nostra exculpen Pere Batle i Pau Dols de la fallida de la caixa

L’Audiència Nacional ha interrogat aquest dilluns testimonis en el marc del judici de sa Nostra, on està acusada l’antiga cúpula de sa Nostra, entre els quals, Pere Batle i Pau Dols. Han declarat dos exdirectius de l’antiga caixa d’estalvis que han exculpat tant Batle com Dols. Han assegurat que “no era facultat dels acusats concedir préstecs a l’empresari Martí Gual” i que tampoc “no era competència seva fer un seguiment dels riscos de les operacions que aprovava sa Nostra”. En canvi, la Fiscalia considera que Pere Batle i Pau Dols foren els responsables de dur sa Nostra a la seva fallida.

El testimoni que ha estat més clar ha estat l’exsecretari general de sa Nostra entre els anys 2007 i 2009. Biel Coll ha reconegut que hi havia informes desfavorables pel risc que suposaven algunes inversions, com per exemple, les aprovades per Martí Gual. Tot i això ha assegurat que “Pere Batle i Pau Dols no eren els responsables de fer un seguiment d’aquests riscos, que aquesta era una competència que pertocava a altres departaments de sa Nostra”. “Els projectes s’aprovaven d’acord al criteri del comitè d’inversions; sempre es comptava amb les garanties dels controls interns, que sempre es complien. Fins i tot determinades operacions havien de comptar amb l’autorització al Govern balear”, ha concretat Biel Coll.

Confiança amb els directius

També destaca l’interrogatori a la tinent de batle de Palma, Francisca Bennàssar, en temps de Catalina Cirer. Bennàssar, que no tenia coneixements econòmics, va formar part del Consell d’Administració de sa Nostra. Aquesta testimoni ha explicat que “els projectes que arribaven a les reunions venien avalats pels tècnics, però mai es va dedicar a comprovar-ho”. “Hi havia confiança amb els directius i amb allò que ens presentava ja que crèiem que tenia els avals dels diferents departaments, ho aprovàvem pel principi de confiança”, ha detallat Bennàssar.

Demà continuaran els interrogatoris. Serà el torn, entre d’altres, dels pèrits del Banc d’Espanya i de l’auditora Price Whater House. Unes declaracions destacades perquè el tribunal pugui deliberar si els quatre acusats varen cometre un delicte d’apropiació indeguda. A més, de Pere Batle i Pau Dols també està acusat l’exdirectiu d’Invernostra, Rafel Oliver, que s’enfronten a penes de 4 anys de presó. També hi ha un exdirectiu de la promotora Martí Gual, Javier Collado per al qual la Fiscalia reclama dos anys i mig de presó.

10/05/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris