X

‘La padrina de la performance’, Marina Abramovic, guanya el Princesa d’Astúries de les Arts

L’artista balcànica va venir per darrera vegada a Mallorca el passat 2017 de la mà de la Galeria Horrach Moyà de Palma amb la seva obra 'The Freeing Series'

12/05/2021

‘La padrina de la performance’, Marina Abramovic, guanya el Princesa d’Astúries de les Arts

L’artista sèrbia Marina Abramovic, coneguda com la reina de la performance i amb una carrera de més de cinc dècades, ha estat distingida aquest dimecres amb el Premi Princesa d’Astúries de les Arts 2021, al qual optaven 59 candidatures de 24 nacionalitats. Abramovic va venir per darrera vegada a Mallorca en una exposició videogràfica a la Galeria Horrach Moyà de Palma el passat 2017.

Entre les seves principals obres es troba la sèrie “Ritmes”, “Lips of Thomas”, “Barroc balcànic” o “L’artista és present”, aquesta darrera realitzada en 2010 en el Museu d’Art Modern de Nova York, on Abramovic (Belgrad, 1946) va estar asseguda immòbil en una cadira un total de 700 hores durant tres mesos i mirava als ulls als visitants. Aquí es va viure un moment molt mític i emotiu quan, entre visitant i visitant, es va asseure enfront d’ella, després de 23 anys sense veure’s, qui va ser la seva parella sentimental i també artística en els anys 70, Ulay. Abramovic, que durant tota la performance es mantenia quasi immòbil davant la mirada dels visitants, va acabar emocionant-se i es va moure per donar-li la mà a Ulay:

 

 

 

L’artista va venir per primera vegada a Mallorca el passat 2017 de la mà de la Galeria Horrach Moyà de Palma amb la seva obra ‘The Freeing Series’. Va ser una vídeo-instal·lació de tres audiovisuals, comissariat per Helena Juncosa, que recollien les performances històriques ‘Freeing the Memory’, ‘Freeing the Body’ i ‘Freeing the Voice’, realitzades el 1975 i que són de gran importància per a l’artista i la seva trajectòria posterior.

Abramovic és una de les figures més influents del nostre temps i una icona de l’art contemporani. Des que va començar la seva carrera a principis dels 70, ha expandit els límits de l’art i s’ha erigit com una de les principals artistes de la performance radical, transcendint totes les provocacions.

Abramovic contínuament experimenta amb el cos com a subjecte, el que s’ha anomenat body-art. Explora el límits de la seva resistència mental i física i la del seu públic. Resisteix el dolor, el cansament, el perill a canvi d’una transformació emocional i espiritual. Crea un treball tan provocatiu que emociona tothom qui el veu.

Quatre dècades d’art d’una dona que la revista Time ha inclòs en la llista de 100 personatges més rellevants del món i que s’ha definit a si mateixa com “la padrina de l’art de la performance”

El Premi Princesa Astúries de les Arts, que l’any passat va recaure de manera conjunta en l’italià Ennio Morricone, mort poc després als 91 anys, i l’estatunidenc John Williams per les seves emblemàtiques composicions que han servit com a bandes sonores a centenars de pel·lícules, és el primer dels vuit guardons convocats anualment per la Fundació i que enguany arriba a la seva 41a edició.

12/05/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris