X

Novetats discogràfiques a sis graus de separació (IV)

13/05/2021

Novetats discogràfiques a sis graus de separació (IV)

Una vegada més estiram el fil de les novetats discogràfiques que estan sorgint a les Illes per fer un tomb pel talent illenc que ompl la cultura de bones cançons.

Unes partitures que durant els darrers dies tornen a tenir mostres de la bona qualitat de les composicions sonores a Balears.

Així que vos suggerim descobrir un recorregut musical des de Guille ‘Wheel’ Borràs fins a La Nena Samsó a través de sis novetats discogràfiques.

GUILLE WHEEL

Guille Borràs fou durant anys la veu principal de The Wheels i també la meitat del talent de Lili’s House. Ambdues formacions ja desaparegudes que deixaren cadascuna alguns treballs discogràfics d’una enorme qualitat. 

Fou, sobretot, amb The Wheels, on més projecció musical trobaria el talent de Guille Borràs, qui a través just de dos LP aconseguiria fer-se un nom molt rellevant en el panorama pop psicodèlic no sols illenc, sinó també estatal. 

Aquella banda, ja dissolta, ha estat el punt de partida des d’on ara Guille Wheel ha continuat investigant en la seva forma de fer cançons, juntament amb Tomi Solbas, productor d’aquestes noves cançons i exbateria dels Wheels també. 

Una investigació que manté la part psicodèlica del pop, mesclada amb una visió més melancòlica i crooner del pop que agafa una elegància enorme en una etapa oberta només fa unes setmanes amb aquest senzill. 

JOSE DOMINGO

I si algú ha d’haver influït Guille Wheel en la música, de forma primerenca almanco, és possiblement el seu conco Angelo Borràs, un dels membres originals de Sunflowers, banda imprescindible per entendre el pop underground de les Illes nascut els 90 i convertida en formació germinal del que després es convertirà en l’indie balear. 

De fet, en el concert de retorn de Sunflowers el 2013 a la sala Es Gremi, Guille Borràs hi va tocar els teclats i es convertí momentàniament en membre de la banda junt Adela Peraita, Rafa Rigo, Angelo Borràs i Mané Capilla, l’actual bateria que acompanya José Domingo. 

“THE MARZIPAN MAN”

El gironí, que  des de fa uns anys viu a Santa Eugènia (a qui ha dedicat cançó en el seu anterior treball) també balla entre la psicodèlia pop i l’elegància, tot i que la seva proposta té un punt més mediterrani que la resta. 

Ara acaba de publicar l’avançament del seu treball, fet juntament amb Mané Capilla, Jose Puigserver ‘Puter’ i Jordi Herrera, a qui coneixem també pels seus projectes referencials de la música indie illenca: “Satellites” i “The Marzipan Man”, com a cap -únic- pensant d’aquest darrer projecte, Herrera acaba de publicar col·lecció de cançons. 

“MARFAN” 

Amb “The Marzipan Man” i el concepte “one-man band” ens podem topar amb multitud de projectes. Un que té característiques en paral·lel a les de Jordi Herrera, no tant per la seva sonoritat, sinó més aviat per ser el projecte d’un músic que també té banda de pop, s’edita el material a casa seva i tant li és jugar amb l’electrònica com amb la part més analògica de la música. 

Parlam de Joan Toni Fuster, a qui també conèixer com a Joan Toni Skarabat o el “frontman” de l’Éliquilibriste. 

Ara, com “Marfan” (el seu projecte més electrònic) acaba de publicar això: 

“SNOWMAN LOST HIS HEAD” 

També a Menorca no els és desconeguda aquesta forma de crear música (fent-s’ho tot hom mateix). Alan Florit és un exemple ben clar de com el talent d’un sol músic pot crear atmosferes sonores tan interessants com les que hi ha a “Vincles”, el segon llarga durada editat per aquest músic ciutadellenc a través de Velomar Records 

Com “Snowman Lost His Head”, projecte que porta en marxa des de 1997, la proposta del segon disc continua en la recerca expressiva iniciada a “Mei” el debut discogràfic aparegut el 2015. 

A “Vincles”, s’hi troben composicions per escoltar amb temps, profundament i descobrir-hi detalls molt interessants que creen una atmosfera sonora oberta i plena de lligams entre si. 

LA NENA SAMSÓ

I no deixam Menorca en la darrera passa sonora d’aquesta setmana per fer aturada en “Gana ferotge”, el primer LP que acaba de publicar La Nena Samsó.  

El projecte poètic i musical que lidera Enka Alonso, una artista multidisciplinar que abraça la música, la interpretació i la poesia, i que junt José Valera i Marc Alongina han fet un interessant treball discogràfic del qual parlaren al programa “Entusiastes” fa just uns dies. 

13/05/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris