X

Quin era el paper real de la consultora de Jaume Garau i el seu ‘modus operandi’?

En aquesta peça, es recullen els correus electronics que demostren com, a través d'un càrtel, es manipulaven els contractes públics mitjançant les anomenades “ofertes de cobertura”

14/05/2021

Quin era el paper real de la consultora de Jaume Garau i el seu ‘modus operandi’?


Competència multa l’exideòleg de MÉS Jaume Garau i la seva sòcia amb més de 120.000 euros

Quin era el paper de la consultora de Jaume Garau i Rocío Cortés que ha resultat multada per Competència amb més de 120.000 euros per formar part d’un càrtel estatal que va manipular contractes públics durant 10 anys. Competència té clar el seu protagonisme:

“Existeixen proves suficients que demostren el paper que ha tingut REGIO PLUS com a empresa impulsora del càrtel de la xarxa de nacional, en les quals es reflecteix que, en contra del que ha l’al·legat per REGIO PLUS, l’empresa ha tingut un paper preponderant i no merament testimonial en l’articulació i manteniment del càrtel, exercint un rol proactiu i impulsor dels acords adoptats per les empreses que el componen. És una de les empreses amb major participació en cobertures. Les proves posen de manifest la pròxima relació que Rocío Cortés tenia amb alguns directius d’altres empreses i amb alguns empleats públics encarregats de les licitacions. Aquesta xarxa de contactes de Rocío Cortés situava a REGIO PLUS en una posició privilegiada per a dur a terme les conductes anticompetitives aquí sancionades”.

Normalment es tractava de contractes negociats sense publicitat, als quals les administracions conviden un nombre reduït d’empreses per presentar les seves ofertes en competència. A través de la xarxa manipulaven els contractes públics mitjançant les anomenades “ofertes de cobertura”. Una de les consultores convidades demanava a les altres que presentessin ofertes perdedores o directament que declinassin participar-hi. Amb aquesta fórmula aconseguien incrementar els preus que l’administració pagava pels seus serveis, limitaven els incentius per millorar la qualitat dels serveis i impedien la participació de competidors que no participessin en el càrtel. L’intercanvi de peticions d’ofertes de cobertura era constant i molt ágil.

La investigació no només afecta a prop de 70 contractes on Garau va participar a tot l’estat entre juliol de 2008 i juny de 2018, sinó que també descriu la seva conducta fraudulenta des de l’any 2011 a 2016 a una quinzena de contractacions de tot tipus d’administracions públiques de les Illes Balears. La primera és un pressupost per la Direcció General de Pesca del Govern balear de principis del 2011. Rocío Cortés, sòcia de Garau, acaba per demanar-li a una altra consultora “us agrairíem que presentéssiu directament carta de renúncia”.

Anys després, Regio Plus va guanyar una assistència técnica de la Conselleria d’Economia del Govern balear amb la mateixa estratègia. El 15 d’octubre de 2014 Rocío Cortés va enviar el següent mail a unes altres dues consultores que formàven part del càrtel:

“T’adjunto un arxiu amb una proposta per a donar-nos cobertura per a unes verificacions que ens han encarregat a Balears. Si no tens inconvenient, li ho hauries de remetre a Juan Antonio Sánchez per correu electrònic. Simplement posar-ho en el vostre paper i enviar-lo”. Una empresa va respondre: “Hola Rocío. Cap problema”, mentre que l’altra va afegir “Bon dia Rocío, no tenim cap inconvenient”. Regio Plus és va adjudicar la licitació per 21.175€. PWC i Deloitte, que també formen part del càrtel i que havien estat convidades, varen presentar una carta de renúncia.

Altres licitacions fraudulentes:

El servei d’enquestar el grau de satisfacción dels turistes de Calvià (2016). Dia 5 de maig de 2016 Jaume Garau li envia un correu a una altra de les consultores: “Hola Marta, T’escrivia per si ens podeu cobrir a presentar un 3r pressupost: es tracta sobre un estudi sobre demanda turística en el municipi de Calvià. Si estiguéssiu d’acord a fer-nos aquest favor, et pasaria el text a presentar. Moltes gràcies per endavant, una vegada més”. La resposta al mail de Garau va ser: “Cap problema. Seguim les teves instruccions. Una salutació”.

Servei de consultoria per el diagnòstic del teixit empresarial de les Illes (2016). Dia 9 de juny Rocio Cortés envia un mail a una consultora: “Bon dia (…) us volia demanar si podem donar el vostre nom per a convidar-vos a un procediment negociat (és sobre Diagnosi de l’Economia del Coneixement a Balears). Nosaltres us passaríem la proposta a presentar. En concret, del que ens demanen, crec que ho tinc tot”. Només varen concórrer tres empreses del càrtel. CPC, de Cortés i Garau, se va adjudicar el servei per 56.000 euros.

El ‘Servei d’estudi per determinar i analitzar l’impacte econòmic de l’implementació del impost de turisme sostenible’. Aquí no només varen concórrer les dues empreses de Garau i Cortés (Regio Plus i CPC) i on també varen convidar a The City Transformation Agency (CTA) de l’expolític de Convergència Antoni Vives. Cortés no acaba d’entendre de qui és l’oferta guanyadora: “Això vol dir que The City Transformation Agency que apareix com a client és, realment l’empresa que està fent el treball? És que no ho tinc clar.” I Garau li contesta: “No crec que sigui prudent parlar d’aquest tema per mail tantes vegades. És contraproduent. Regio Plus va presentar una proposada que us adjunto, i va perdre. CPC va presentar una proposta que us adjunt, i va perdre. CTA va presentar una proposta, que us adjunt, i la va guanyar. Regio Plus fa un treball de suport a CTA en altres temes”.

Garau: “Gràcies a mí, l’Administració va estalviar doblers”

Jaume Garau ha confirmat a IB3 Notícies que recorrerà la resolució de Competència davant l’Audiència Nacional, el mes de juny. El consultor nega irregularitats a la seva actuació: “Gràcies a mí, l’Administració va estalviar doblers”.

14/05/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris