X

Les donacions d’òrgans a les Illes superen el miler des del 1989

El 2020 varen caure un 27% les donacions d'òrgans per mor de la pandèmia.

14/05/2021

Les donacions d’òrgans a les Illes superen el miler des del 1989

1.009 donacions d’òrgans en 32 anys. És el balanç des que es va posar en marxa el programa el 1989 a les Illes. És un procés que requereix un engranatge molt ben treballat, on intervenen un centenar de professionals. Enguany s’han fet 26 donacions. El ritme s’ha recuperat després d’un 2020 marcat per la pandèmia, quan varen caure un 27%. El pitjor moment va ser durant el confinament sever.

Si el donant era positiu en prova PCR, no es podia continuar amb el procediment, segons ha contat la doctora Beatriz Domínguez-Gil, Directora Organització Nacional de Trasplantaments. De fet, aquí a les Illes es va haver de renunciar a l’òrgan en 1 o 2 casos perquè el donant tenia la covid.

Amb tot, les Illes continuen estant en les primeres posicions en el rànquing nacional, la taxa de donacions per milió d’habitants és un punt superior a la mitjana estatal. Un 90% dels donants es registren a Son Espases i es detecten sobretot a les UCI. 1 de cada 4 donants són estrangers. La majoria d’òrgans que es donen a Balears queden aquí. S’espera que a l’estiu es posi en marxa el programa de transplantament hepàtic a l’arxipèlag.

14/05/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris