X

Espanya es posa a prova en el seu primer cap de setmana sense estat d’alarma

Des de la Direcció General de Trànsit s'ha constatat un important augment de sortides

15/05/2021

Espanya es posa a prova en el seu primer cap de setmana sense estat d’alarma

Espanya viu per primera vegada en sis mesos el seu primer cap de setmana complet sense el paraigua de l’estat d’alarma el que permet, entre d’altres, viatjar entre comunitats; una situació que s’haurà de conjugar amb el control de la pandèmia de la covid.

Ja sense necessitat d’un salconduit per a viatjar, molts espanyols han fet les maletes i han optat per l’automòbil per a desplaçar-se a una altra comunitat o a municipis de la mateixa regió. De fet, des de la Direcció General de Trànsit (DGT) s’ha constatat un augment de sortides de Madrid de fins a un 42% respecte a la setmana passada. Segons la DGT, a l’inici de la tarda d’aquesta divendres a la comunitat madrilenya hi havia retencions de sortida en diverses de les seves carreteres principals, també a la sortida de la ciutat de Barcelona, i de Sevilla, en direcció a Cadis, en aquest cap de setmana, que, a més, la pujada de les temperatures provocarà un ambient més propi de l’estiu. A la Comunitat Valenciana les retencions es concentren en l’A-3, just en els desviaments cap a les platges del sud de València com Gandia, Cullera o Dénia, i al nord cap a la costa de Benicássim i Oropesa.

La fi de l’estat d’alarma ha disparat les reserves turístiques per a viatjar pel país, amb algunes cadenes hoteleres penjant el cartell de complet en diversos dels seus establiments per a aquests dies. Per exemple, la Comunitat Valenciana, un dels destins més sol·licitats, té previst aconseguir aquest cap de setmana una ocupació mitjana per sobre del 60%, segons les dades de la patronal de la regió Hosbec.

Si bé no hi ha estat d’alarma, les comunitats segueixen amb les seves diferents restriccions per a impedir l’expansió del coronavirus. Aquesta mateixa setmana la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha mostrat la seva preocupació per les aglomeracions com les que es van produir el passat cap de setmana i va insistir en la responsabilitat ciutadana.

I encara que la situació ha millorat i la campanya de vacunació avança, la premissa és mantenir la prevenció i ser molt estricte en les mesures de seguretat.

Sobre això mateix s’ha pronunciat aquest divendres, a Granada, el president de Govern, Pedro Sánchez, on ha visitat els laboratoris del Grup Rovi, que fabriquen el principi actiu de la vacuna de Moderna. Des d’allà ha recordat que “el virus continua circulant entre nosaltres”, per la qual cosa ha insistit en el seu missatge de “no baixar la guàrdia” encara que Espanya es dirigeixi “en línia recta cap a la immunitat de grup”.

A Madrid aquest cap de setmana coincideix amb una de les seves festes més castisses, les de Sant Isidre, la qual cosa fa témer que es repeteixin les multituds i botellons del dia 9, quan es va posar punt i final a l’estat d’alarma. A manera de prevenció, l’Ajuntament de Madrid i la Delegació de Govern han acordat mesures restrictives com el reforç del dispositiu policial -entre aquest divendres i el diumenge 16- de 2.440 agents, nacionals i municipals.

Catalunya mantindrà les restriccions vigents la setmana vinent i serà a partir del dilluns 24 de maig quan les suavitzarà, ampliant els aforaments d’activitats culturals, comerços i universitats, així com el límit de l’horari matinal en la restauració. Els que sí que obren a partir d’avui són els cámping de Girona, amb un 80% de les instal·lacions obertes.

A la Comunitat Valenciana, amb la incidència de contagis més baixa d’Espanya, després de Ceuta, la Generalitat ha demanat als alcaldes d’una trentena de municipis del litoral i de les tres capitals de província que accentuïn el control del compliment de les mesures sanitàries. I atès que és una de les poques autonomies amb l’aval del seu tribunal per a mantenir el toc de queda nocturn, les forces i cossos de seguretat reforçaran el torn de nit per a vigilar que es compleix.

A Canàries, uns 7.000 agents de policia i Guàrdia Civil actuaran de manera coordinada per a vetllar pel compliment de les normes i a Balears no s’ha informat de cap mena de reforç policial per a mantenir les mesures de seguretat ni tampoc una major obertura d’hotels, que tenen la vista posada en el turisme de juny. El que sí que continua vigent en tots dos arxipèlags és el control en ports i aeroports i l’exigència de proves PCR negatives recents a viatgers procedents d’altres comunitats autònomes.

També a Ceuta, s’espera aquest cap de setmana amb moviment i un major trànsit de de Ceuta cap a la Península per via marítima, trajecte que portaven sis mesos sense poder realitzar.

15/05/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris