X

El Suprem es pronunciarà aquesta setmana sobre els tancaments perimetrals

Serà la primera restricció en la que s'haurà d'unificar un criteri general per a la resta de Comunitats

16/05/2021

El Suprem es pronunciarà aquesta setmana sobre els tancaments perimetrals

El Suprem es pronunciarà previsiblement aquesta setmana sobre el recurs del Govern canari per la negativa del Tribunal Superior de Justícia de la regió d’avalar el tancament perimetral de les illes, de manera que serà la primera restricció en la que s’haurà d’unificar un criteri general per a la resta de Comunitat Autònomes.

El Govern d’Ángel Víctor Torres va registrar el seu recurs de cassació aquest dijous davant el Tribunal Suprem, però no contra la supressió del toc de queda sinó davant l’eliminació del tancament perimetral, ja que entén que aquesta última mesura juntament amb la limitació dels grups són essencials per a controlar la pandèmia.

El primer que va fer l’alt tribunal va ser donar trasllat immediatament a la Fiscalia per a al·legacions, que disposa de tres dies hàbils, segons el decret aprovat pel Govern dies abans que decaigués l’estat d’alarma i que donava l’última paraula al Suprem per a unificar una posició comuna per a les autonomies.

La Fiscalia de Canàries va donar el seu vistiplau al tancament perimetral, una restricció que va comptar amb el suport de diversos magistrats del Tribunal Superior de Justícia de la comunitat. Però està per veure quina posició mantindrà ara la Fiscalia de l’alt tribunal, tenint en compte que la Fiscalia General no ha donat un criteri general d’actuació a la carrera fiscal, si bé s’antulla estrany que la pròpia institució s’esmeni a si mateixa.

Una vegada que la Fiscalia remeti el seu informe a la Secció Quarta de la Sala del Contenciós, el Suprem disposarà d’un màxim de cinc dies hàbils per a resoldre directament el recurs. Serà el primer sobre el qual es pronunciï el Suprem, que porta dies preparant-se davant una possible cascada de recursos que, de moment, no és tal, perquè Canàries és l’única que ha recorregut.

En línies generals, els alts tribunals de Catalunya, València, Comunitat de Madrid, Balears, Navarra, Castella-la Manxa, Extremadura, Andalusia, Galícia, Canàries i Múrcia han avalat les restriccions dels Governs autonòmics, si bé no hi ha hagut uniformitat quan han entrat a abordar aquelles mesures que limiten o restringeixen drets fonamentals.

Amb els tancaments perimetrals, que és el cas que estudiarà el Suprem, els tribunals superiors de País Basc i Canàries ha rebutjat aplicar-lo en els seus territoris de manera general. Els jutges de Canàries afirmen que no poden avalar el tancament ordenat pel Govern regional davant les imprecisions en els seus termes perquè entenen que el règim jurídic establert per l’Executiu és discriminatori.

Més rotunds són els jutges bascos que assenyalen que “el nostre actual ordenament jurídic no permet que les Comunitats Autònomes puguin acordar, fora de l’estat d’alarma, mesures restrictives de drets fonamentals amb caràcter general no individualitzat”, com sí ha passat en altres parts del país. Perquè, per exemple, altres tribunals autonòmics sí han avalat els tancaments encara que per municipis com a Galícia i Extremadura.

Més cridaner és el cas d’Andalusia. Allà el Tribunal Superior l’ha autoritzat en quatre localitats però, en canvi, l’ha denegat en Montefrío (Granada) per dues vegades.

16/05/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris