X

Wally, la balena grisa perduda al Mediterrani apareix a Santa Ponça

Mentre s'alimentava a l'Àrtic, la manca de gel la va confondre i pogué travessar pel nord de Groenlàndia cap a l'Atlàntic. Ara és a la Mediterrània, on morirà de fam

20/05/2021

Wally, la balena grisa perduda al Mediterrani apareix a Santa Ponça

Imatges: EFE- Atienza

Wally, la balena grisa perduda al Mediterrani, ha aparegut a Santa Ponça, a Mallorca. Mentre s’alimentava a l’Àrtic, la manca de gel la va confondre i pogué travessar pel nord de Groenlàndia cap a l’Atlàntic, i d’aquí a quedar atrapada i sense menjar a la mar Mediterrània. L’animal està sentenciat: morirà aviat.

L’associació Tursiops, que es dedica a investigar els cetacis i les seves amenaces, confirma a IB3 Notícies que “l’animal està desnodrit i molt magre. Aquestes balenes s’alimenten de crill de fons fangosos, fons que no existeixen a la Mediterrània”.

La balena està atrapada, i segurament, assegura Trusiops, pugui ser Wally, la mateixa balena grisa que porta una mica més d’un mes fent voltes i voltes pel Mediterrani. L’han vista també a Barcelona, Castelló, Cullera, Alacant

El biòleg Diego Ponce recorda que navegar prop del jove cetaci està prohibit i pot posar en perill la seva seguretat. Agents de Medi Ambient han participat en el seguiment in situ de la balena. Els experts demanen a la població que no s’hi acosti, “pel seu benestar”, perquè “el seu estat és delicat i necessita tranquil·litat”.

La ruta migratòria de la balena grisa recorre la costa del Pacífic d’Amèrica del Nord, des de la baixa Califòrnia, on passa l’hivern, fins a Alaska, on s’alimenta a l’estiu. El motiu pel qual aquest exemplar s’ha desviat de la seva ruta habitual està lligat amb l’escassa extensió que assoleix el gel àrtic en l’actualitat als estius, a conseqüència del canvi climàtic. D’aquesta manera, Wally ha aconseguit travessar cap a l’Atlàntic i finalment arribar a la Mediterrània, passant per Mallorca.


Per què les tintoreres s’apropen a morir a la costa de les Illes Balears?

20/05/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris