X

L’iceberg més gran del món és com Mallorca i s’acaba de desprendre a l’Antàrtida

Té una longitud d'uns 170 quilòmetres i una amplària de 25, amb una superfície total de 4.320 quilòmetres

20/05/2021

L’iceberg més gran del món és com Mallorca i s’acaba de desprendre a l’Antàrtida

El major iceberg del món s’ha desprès de la plataforma de gel Roone, al nord-oest de l’Antàrtida. Una massa de gel de 4.320 quilòmetres quadrats, poc més gran que la superfície de l’illa de Mallorca, segons les imatges de satèl·lit preses per la Missió Copèrnic.

L’iceberg, que ha estat denominat A-76, té una longitud d’uns 170 quilòmetres i una amplària de 25, amb una superfície total de 4.320 quilòmetres, enfront dels 3.640 de Mallorca, ha assenyalat l’Agència Espacial Europea (ESA, per les seves sigles en anglès) per a donar una idea de la magnitud del tros de gel.

Amb aquestes proporcions, es tracta de l’iceberg més gran del món, un lloc que fins ara tenia A-23A, d’uns 3.880 quilòmetres quadrats.

La gran massa flotant en la mar de Weddell va ser detectada per la missió Copèrnic Sentinel-1, formada per dos satèl·lits d’òrbita polar que observen l’Antàrtida, fins i tot les seves regions remotes, durant tot l’any.

La denominació dels icebergs es compon a partir del quadrant antàrtic en què són albirats originalment, seguit d’una lletra seqüencial. Si posteriorment la massa de gel es trenca, com succeeix a vegades, cada tros afegeix al seu nom una lletra seqüencial.

El trencament periòdic de grans trossos d’aquests estants és part d’un cicle natural, i la ruptura de l’A-76, que probablement es dividirà en dos o tres trossos més, no està relacionada amb el canvi climàtic, segons Ted Scambos, un glaciòleg investigador de la Universitat de Colorado i que recull l’agència Reuters.

Scambos diu que el Ronne i una altra gran plataforma de gel, el Ross, s’han “comportat d’una manera estable i quasi periòdica” durant l’últim segle o més. Pel fet que el gel ja surava en la mar abans de desprendre’s de la costa, el seu despreniment no eleva els nivells de l’oceà, ha dit a Reuters per correu electrònic.

Algunes plataformes de gel al llarg de la península antàrtica, més lluny del Pol Sud, han experimentat una ràpida desintegració en els últims anys, un fenomen que els científics creuen que pot estar relacionat amb l’escalfament global, segons el Centre Nacional de Dades de Neu i Gel dels EUA.

20/05/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris