X

Paraula de BOE: “La paella es menja amb cullera”

La paella valenciana ha obtingut la qualificació de BIC (Bé d'Interés Cultural) i vol arribar a ser Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la UNESCO

21/05/2021

Paraula de BOE: “La paella es menja amb cullera”

 
PDF | Consulta aquí el BOE que recull qualificació de BIC de la paella valenciana

La paella ha obtingut la qualificació de BIC (Bé d’Interés Cultural), segons recull el Butlletí Oficial de l’Estat de hui divendres. Esta és, segons la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana, la primera passa per a l’objectiu que es convertisca en Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la UNESCO, com ja ha fet per exemple la pizza italiana.

Exactament, segons la publicació estatal, la Llei 4/1998, d’11 de juny, del patrimoni cultural valencià, estableix que seran declarats béns immaterials d’interés cultural les activitats, creacions, coneixements, pràctiques, usos i tècniques que constituïsquen les manifestacions més representatives i valuoses de la cultura i de les formes de vida tradicionals dels valencians, així com les tradicions en les seues manifestacions musicals, artístiques, gastronòmiques o d’oci, i especialment les que han estat objecte de transmissió oral, i les que mantenen i potencien l’ús del valencià.

És amb base a aquest article que la Comunitat Valenciana ha resolt la incoació de l’expedient per a declarar bé d’interés cultural immaterial la paella, sota l’eslògan “La paella valenciana, l’art d’unir i compartir”.

La proposta BIC de l’Ajuntament de València no entra a valorar l’etern debat sobre quins ingredients són els que ha de dur el plat. De fet, assegura que l’elaboració d’esta recepta compta amb diverses variants a tot el territori de la Comunitat Valenciana, donant com a resultat un procés que engloba a tots els pobles i ciutats de la comunitat. De fet, afirma que la paella és l’epicentre de la tradició gastronòmica valenciana, un element vertebrador que, juntament amb la seua elaboració i rellevància cultural del territori espanyol, s’ha convertit en una de les marques mundials més prestigioses.

Sí ressalta una curiosa característica; i és que segons el text, “diu la tradició que la paella ha de menjar-se amb cullera (antigament eren de fusta i unipersonals), si bé és cert que hui dia esta costum ha decaigut i es deixa a elecció de cada comensal”.

En el procés de sol·licitud de la paella com a Bé d’Interés Cultural s’ha aconseguit un ample consens, amb la suma de totes les institucions públiques, acadèmiques i entitats professionals vinculades d’alguna manera amb la cultura agroalimentària.

21/05/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris