X

La reunió per a prorrogar els ERTO finalitza sense acord

Govern i agents socials encallen per les menors exoneracions i els sectors protegits

21/05/2021

La reunió per a prorrogar els ERTO finalitza sense acord

Els agents socials han rebutjat la proposta del Govern per a prorrogar els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) que contempla menors exoneracions per als treballadors protegits i una retallada dels sectors ultraprotegits, dels quals sortiria el transport per carretera.

Segons han informat fonts de les negociacions, Govern, patronal i sindicats continuaran negociant aquest cap de setmana i tornaran a reunir-se el dilluns per a tractar de tancar un acord que prorrogui la protecció dels expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO), que venç el pròxim 31 de maig.

Després de la reunió celebrada aquest divendres, les parts han informat que la reunió ha acabat sense acord, si bé els ministeris de Treball i de Seguretat Social enviaran un nou text aquest cap de setmana i hi haurà contactes abans que tornin a reunir-se dilluns que ve.

En declaracions remeses als mitjans, la sotssecretària general d’UGT, Cristina Antoñanzas, ha assenyalat que durant la reunió “han aclarit algunes postures i punts” que estaran inclosos en el text que el Govern remetrà als agents socials. “En la resta d’aspectes continuarem negociant al llarg del cap de setmana per a intentar arribar a un acord”, ha dit Antoñanzas, qui ha mostrat a més la seva preocupació per la situació dels fixos discontinus.

Fonts empresarials han mostrat a Efe la seva oposició a la proposta del Govern, que no suposa una pròrroga perquè vol modificar les condicions de l’esquema actual, rebaixant les exoneracions dels treballadors que es mantenen en ERTO i retallant els sectors protegits. En l’esquema actual, les empreses de sectors especialment perjudicats per la pandèmia, així com aquelles de la seva cadena de valor o la facturació del qual depengui de les primeres, compten amb exoneracions que oscil·len entre el 85% i el 75% en funció de la grandària de l’empresa.

Actualment hi ha 245.574 treballadors en un d’aquests expedients en pertànyer a sectors ultraprotegidos.

A més, les mateixes fonts empresarials han assegurat que la proposta del Govern passa per treure a alguns sectors de la llista dels protegits, entre altres, han dit, el transport per carretera.

Des del Ministeri de Treball han recordat a Efe que la part de l’acord que afecta els seus assumptes “està tancada”, encara que l’únic punt de consens conegut, de moment, és la intenció de prorrogar els ERTO fins al 30 de setembre.

Les postures semblen enrocades en les exoneracions en les cotitzacions socials dels treballadors de les empreses en ERTO, ja que mentre que la Seguretat Social vol incentivar l’activació amb majors descomptes als treballadors que s’activin, patronal i sindicats demanen que es mantingui l’esquema actual.

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, coincideix amb els sindicats i ha assegurat ja en diverses ocasions que és necessari prorrogar els ERTO “tal com estan”. “El que funciona bé no té sentit que ho canviem”.

Per contra, el ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha defensat la necessitat d’incentivar la incorporació a l’activitat dels treballadors en ERTO, postura en la qual ha coincidit amb la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño.

21/05/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris