X

Branques capolades i convertides en biomassa per reduir el risc d’incendi

Dels pins que el cap de fibló va tomar a Banyalbufar, se n'han fet més de 5.000 tones de palets

22/05/2021

Branques capolades i convertides en biomassa per reduir el risc d’incendi

L'enginyera forestal Anna Feuerbach mostra com queden les restes dels arbres després de passar per la capoladora.

En aquesta època de l’any, les Balears ja mostren nivells de sequera estructural extrema. Tenint en compte que l’any passat aquests indicis no arribaren fins pel mes de juliol, la Conselleria de Medi Ambient ha retirat més de 40.000 arbres que el cap de fibló va tomar l’any passat a Banyalbufar. Les tasques s’han centrat en les zones més properes a les carreteres i camins, on hi ha més risc d’incendi.

Serradores locals s’han enduit les soques dels pins, i les han convertit en més de 5.000 tones de palets, mentre que les branques s’han capolat i s’han escampat pel territori. De les 400 hectàrees afectades, se n’han fetes netes 100. Propietaris d’olivars engolits pel pinar, com que el cap de fibló en va tomar els pins, han decidit tornar a donar un valor agrícola a les finques.

“Les restes capolades dels arbres continuen sent combustible pel foc, però d’aquesta manera s’aconsegueix reduir molt els riscos. Si hi hagués un incendi, les flames no serien tan grosses com si les branques i les soques dels arbres fossin senceres. A més, si no hi ha arbres tomats, és molt més fàcil que els equips d’extinció d’incendis puguin accedir al lloc del foc”, explica Anna Feuerbach, enginyera forestal de la Conselleria de Medi Ambient.

“Si hi hagués empreses que comercialitzassin biomassa a les Balears, se’n podrien endur les restes capolades, però com que no n’hi ha, les han d’escampar pel territori. De les soques dels pins, se’n fan càrrec serradores locals i les converteixen en palets”, afegeix Feuerbach.

Segons alguns veïnats de Banyalbufar, queden algunes zones prioritàries que s’haurien de fer netes. “A la part entre la cala i la punta de sa Galera, tot està com el primer dia que hi va haver el cap de fibló. Això fa molt mal aspecte i, a més, suposa un risc d’incendi”, diu Miquel Bujosa, un veinat de Banyalbufar.

 

 

22/05/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris