X

El mitjà equatorià ‘GK’, el fotògraf Brais Lorenzo, Carlos F. Chamorro i ‘El País’, premis Ortega y Gasset 2021

El jurat ha acordat premiar "el caràcter de servei públic del periodisme durant l'any de pandèmia provocada pel coronavirus, sense oblidar-se d'una altra gran crisi: la mediambiental"

25/05/2021

El mitjà equatorià ‘GK’, el fotògraf Brais Lorenzo, Carlos F. Chamorro i ‘El País’, premis Ortega y Gasset 2021

El jurat de la 38a edició dels Premis Ortega y Gasset de Periodisme, ha decidit guardonar a la periodista equatoriana Isabela Ponce, els espanyols Mariano Zafra, Javier Salas i el fotògraf Brais Lorenzo i el premi Trajectòria al nicaragüenc Carlos Fernando Chamorro.

Reunit aquest dimarts en la seu del diari ‘El País’, el jurat ha acordat premiar “el caràcter de servei públic del periodisme durant l’any de pandèmia provocada pel coronavirus, sense oblidar-se d’una altra gran crisi: la mediambiental”.

Segons ha informat el grup Prisa, el premi a Millor Història o Recerca Periodística ha recaigut en el reportatge ‘Las mujeres que le ganaron al desierto’, escrit per Isabela Ponce, que descriu la lluita de quatre dones en una zona semidesèrtica de l’Equador per portar aigua als seus cultius.

Va ser publicat en el mitjà equatorià ‘GK’, especialitzat en medi ambient, transparència i gènere. El jurat ha destacat “la detallada i precisa descripció de l’entorn en el qual es desenvolupa una història de lideratge de dones en un mitjà hostil. Aporta un enfocament original, que ressalta el paper preponderant de la dona i la importància de la visió comunitària i la generositat: les quatre protagonistes, sense conèixer-se entre elles i sense formació científica, treballen pensant en l’aigua dels altres”.

A més, en aquesta categoria, el jurat ha acordat fer un esment especial al reportatge ‘Tres niñas cubanas‘, publicat per Carlos Manuel Álvarez en la revista cubana ‘El Estornudo’.

Respecte a la categoria de Millor Cobertura Multimèdia, ha indicat que els guanyadors són Javier Salas i Mariano Zafra, d”El País’, per l’especial ‘Un salón, un bar i una clase: así contagia el coronavirus en el aire‘, on els periodistes han emprat la narrativa visual per a explicar de manera molt senzilla com les mesures sanitàries frenen el contagi del coronavirus en tres escenaris diferents molt quotidians.

“Aquest reportatge multimèdia no sols va canviar vides, les va salvar. En un moment en què no es comptava amb eficàcia com funcionava la transmissió del coronavirus per aerosols, va resultar de gran ajuda per a milions de lectors. És, a més, l’expressió perfecta del servei públic del periodisme, que ajuda a prendre decisions”, ha indicat el jurat, que ha destacat també el fet que ‘El País’ posés el reportatge a la disposició de mitjans de tot el món i el traduís a diversos idiomes –anglès, portuguès, francès o xinès–.

Així mateix, en aquesta categoria, el jurat ha acordat fer un esment especial a ‘Los confinados‘, un especial publicat en el mitjà veneçolà ‘La Vida de Nos’ i coordinat per Albor Rodríguez i Héctor Torres.

Per part seva, el fotògraf Brais Lorenzo, de l’agència EFE, ha guanyat el premi a Millor Fotografia per una imatge titulada ‘Aniversario’, en la qual es veu a una dona nonagenària, Elena Pérez, celebrant els seus 98 anys dins d’una residència per a ancians a Orense, Galícia. El centre havia estat el primer focus de coronavirus en la comunitat autònoma, però ja estava lliure de malalts en aquell moment.

El jurat ha descrit la imatge com “una composició que ho reuneix tot, tant des del punt de vista formal com del contingut”. “És una foto que transmet el succeït en la pandèmia, però que també llança una idea d’esperança i que totes les vides importen”, ha afegit.

‘Aniversario’, de Brais Lorenzo

En aquesta categoria, el jurat també ha acordat fer un esment especial a Samuel Sánchez, fotògraf d”El País’, per la sèrie ‘La Paz: un hospital en lucha‘, publicat en ‘El País Semanal’.

El premi Trajectòria, que reconeix la carrera professional d’un periodista, recau per unanimitat en Carlos Fernando Chamorro. Periodista de recerca nicaragüenca, des de la seva joventut va secundar de forma oberta la lluita per a enderrocar la dictadura d’Anastasio Somoza al seu país, la mateixa que va assassinar al seu pare quan era director de ‘La Prensa’.

Com ha destacat el grup de comunicació, Chamorro ha treballat com a reporter, dirigit documentals i ha exercit com a viceministre de Cultura del Govern. Actualment dirigeix el mitjà ‘Confidencial’, presenta el programa de televisió Esta Semana i és president del Centro de Investigación de la Comunicación (CINCO). Chamorro és membre del Consejo Directivo del Centro Latinoamericano de Periodismo (CELAP) i de la Directiva de Ética y Transparencia.

Al gener de 2019, víctima d’amenaces per part del règim de Daniel Ortega, es va exiliar a Costa Rica buscant asil polític. Va romandre allí 10 mesos i va tornar a Nicaragua al novembre de 2019. La setmana passada, els dos mitjans que dirigeix el periodista van ser assaltats per segona vegada per la policia, que va requisar tots els seus materials de treball.

Així, el jurat ha qualificat Chamorro d'”emblema de la defensa de la llibertat d’expressió” i ha destacat la seva “capacitat per a sobreposar-se i enfrontar-se al règim repressiu que governa el país centreamericà”. “El seu és un exercici de periodisme amb majúscules, exercit davant l’adversitat i la violència”, ha manifestat.

El jurat d’aquesta edició ha estat compost per Jordi Amat, escriptor; Beatriz Corredor, presidenta del Grup Xarxa Elèctrica; Isabel Peña, guionista; Borja Sémper, director de relacions institucionals d’EY i exportaveu del PP en el Parlament Basc; Raquel Yotti, directora de l’Institut de Salut Carles III; Javier Moreno, director d”El País’; Carlos Yárnoz, defensor del Lector d”El País’ i Ana Pantaleoni, membre del Comitè Editorial d”El País’. Com a secretari del jurat ha exercit Pedro Zuazua, director de Comunicació de Prisa Noticias, sense dret a vot.

Els Premis Ortega y Gasset, creats en 1984 per ‘El País’ i que porten el nom del pensador i periodista espanyol, cerquen ressaltar la defensa de les llibertats, la independència i el rigor com a virtuts essencials del periodisme i donar reconeixement a aquells treballs que hagin destacat per la seva qualitat.

Cadascun dels guardons està dotat amb 15.000 euros i amb una obra de l’artista donostiarra Eduardo Chillida. Poden optar a aquests premis els treballs escrits o gràfics publicats en espanyol, en mitjans de tot el món.

25/05/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris