X

Les incògnites de les vacunes contra la Covid: quant dura la protecció?

El Ministeri de Sanitat creu que el moment actual del procés de vacunació, centrat cada vegada en grups més joves, és crític

28/05/2021

Les incògnites de les vacunes contra la Covid: quant dura la protecció?

/EFE

El Ministeri de Sanitat creu que el moment actual del procés de vacunació, centrat cada vegada en grups més joves, és crític, per la qual cosa ha cridat les comunitats autònomes a donar un missatge únic sobre les vacunes perquè, segons avisa, en cas contrari genera una incertesa que posa en perill la campanya. Fonts del departament que dirigeix Carolina Darias admeten que en les darreres setmanes s’ha produït un “gravíssim problema” de comunicació entorn de la segona dosi de la vacuna d’AstraZeneca en donar a entendre que era una qüestió d’elecció o preferència per als menors de 60 anys. Però no: el decidit per la Comissió de Salut Pública la setmana passada és que a aquells que ja han rebut una primera punxada d’AstraZeneca se’ls administri un segon de Pfizer; un dia després, el Consell Interterritorial va obrir l’opció al fet que només aquells que ho rebutgin, se’ls doni AstraZeneca, amb un consentiment informat firmat.

Sigui com sigui hi ha molts dubtes i aquestes són algunes grans incògnites:

Quant dura la protecció de la vacuna contra el COVID-19?

En ser vacunes molt noves, fins avui es desconeix quant durarà la seva protecció, però el mateix esforç que s’ha posat en el seu desenvolupament s’està posant a estudiar la seva efectivitat i la durada de la seva protecció.

On quedarà registrat que m’he posat la vacuna? Figurarà en el meu historial mèdic?

La vacunació enfront del COVID-19 queda registrada en els sistemes d’informació o registres que mantenen les autonomies. Diàriament aquests sistemes o registres remeten la informació al registre nacional REGVACU, on les dades identificatives són pseudonimizados*. Tota aquesta informació, igual que ocorre amb la resta de vacunes, quedarà registrada en la història clínica de cada persona.

Arribarem al 70% de la població vacunada a l’agost?

Just ara es compleixen 5 mesos exactes des que començà el procés de vacunació a les Illes Balears. En aquest temps han posat més de 517.000 dosis, amb més de 8.600 administrades en un dia. La població amb la pauta completa ja supera les 158.000 persones, són el 16% de la població diana. Ara és el torn pels nascuts entre el 72 i el 76.

Que passa si el sistema BITCITA està col·lapsat?

El sistema Bitcita ha experimentat instants de col·lapse degut a la gran demanda simultània de cites per a la vacunació. La pàgina web permet gestionar un determinat nombre de sol·licituds al mateix temps. Quan se supera aquest màxim, a la resta de persones se’ls posa en llista d’espera fins que poden demanar la seva cita. En aquest punt, l’usuari pot esperar el temps que li indiqui el sistema per a accedir i intentar-ho en un altre moment.

Com funciona el certificat digital Covid de la UE?

El Certificat Digital UE-COVID, que estarà operatiu a partir de l’1 de juliol, permetrà acreditar de manera senzilla que una persona: ha estat vacunada contra el COVID-19, s’ha realitzat una prova el resultat de la qual ha estat negatiu o s’ha recuperat del COVID-19. Aquest document facilitarà la mobilitat entre els Estats membres de la Unió Europea als qui acreditin una de les tres condicions citades (estar vacunat, tenir una prova negativa, o haver-se recuperat del COVID-19).

No és un passaport ni un document de viatge que condicioni o restringeixi el dret a la lliure circulació a la Unió Europea, sinó un instrument que facilita la mobilitat entre Estats membres i garanteix la protecció de la salut. El document serà gratuït, s’emetrà en format digital o en paper, serà segur i fiable, tindrà validesa en tota la UE i s’emetrà en la llengua nacional de cada Estat a més d’en anglès. El Certificat Digital UE-COVID serà expedit, en format digital o en paper, per les autoritats competents de cada Estat membre. La versió digital podrà emmagatzemar-se en un mòbil. Inclourà un codi QR amb la informació mínima essencial i un segell digital que garantirà la seva autenticitat i integritat.

I quan es vacunen els estrangers residents a Espanya?

L’Estratègia de vacunació és una estratègia de salut pública i és important vacunar contra el COVID-19 a totes les persones que resideixen en el territori espanyol seguint en tot cas la priorització establerta per condicions de risc, exposició, edat i altres criteris que contempla l’estratègia. En aquest moment, amb un número de dosi limitat, s’està vacunant a totes les persones incloses en els grups prioritaris, independentment de la nacionalitat dels mateixos o el seu tipus d’assegurament. En fases posteriors, en les quals es vagi disposant d’un número major de dosi, es valorarà com vacunar als espanyols residents a l’estranger.


En què es diferencia cada tipus de vacuna?

28/05/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris