X

Els Premis Ciutat de Palma es lliuren al Castell de Bellver, en una gala amb clau feminista

El programa Zoom 'Menors, risc i protecció' rep avui el Premi Ciutat de Palma de periodisme

29/05/2021

Els Premis Ciutat de Palma es lliuren al Castell de Bellver, en una gala amb clau feminista

Els Premis Ciutat de Palma s’han lliutat aquest divendres al Castell de Bellver en una de les edicions més concorregudes fins ara. Per celebrar-ho, s’ha organitzat una gala gairebé cinematogràfica, dirigida pel cineasta Luís Ortas i conduïda pels periodistes Irene Sala i Jordi Julià. Hi han assistit prop d’un centenar de convidats.

Una cerimònia plena de novetats. No només per la ubicació triada, sinó també pel relat que hi ha darrere la gala. S’ha fet un reconeixement al paper de les dones al llarg de la història. Per això també s’han anunciat 4 personatges femenins que donaran nom a 4 premis que encara no en tenien.

Així mateix, la cerimònia s’ha pogut seguir en directe a través del canal de reproducció contínua d’IB3 Televisió, i serà retransmesa en la televisió pública aquest diumenge a les 19h perquè totes les persones que ho desitgin puguin gaudir-la. També s’ha pogut seguir a través del Facebook oficial de l’Ajuntament de Palma.

Els guardonats

El Premi Ciutat de Palma Llorenç Villalonga de novel·la, dotat aquest amb 26.000 euros, ha estat per a Miquel Horrach Munar per “Set dies”, en considerar que és una bona recreació històrica de la guerra europea i els conflictes internacionals del moment, amb una trama situada a Mallorca, de la qual el jurat ha destacat que és una obra àgil i amb una estructura ben treballada

El Premi Joan Alcover de Poesia, dotat amb 12.000 euros, per a Albert García Elena, pel seu poemari “El coure sota el Hudson”. El jurat, per unanimitat, ha destacat la seva originalitat, riquesa lingüística i estructura, i ha valorat la profunditat en el tema de l’enfrontament entre la vida i la ciutat.

El Premi Antoni Gelabert d’Arts Visuals, dotat amb 12.000 euros, ha estat per a Gonzalo Elvira, per Somnis, 2017-2020. El jurat ha destacat de l’obra premiada la recerca sociològica en el context històric de l’Argentina del segle XX, la seva visió en clau de gènere, així com la trajectòria constant de l’artista en la pràctica del dibuix que va perfeccionant en cada projecte.

El Premi Bonet de Sant Pere de Música, dotat amb 6.000 euros, ha estat per a Joana Gomila Sansó i Laia Vallès, per “Paradis”. El jurat ha valorat la seva excel·lència qualitat artística, creativitat, així com la interpretació i orquestració, amb gran varietat d’arranjaments, amb modernitat i innovació, alhora que tradició.

El Premi Ciutat de Palma d’Art Escèniques, dotat amb 6.000 euros, ha estat per al Col·lectiu Banana-Ros per Guaret. El jurat ha valorat en la proposta el seu treball artesanal, a contra corrent amb la gran majoria de les línies actuals, conjurant diferents llenguatges. Ha considerat que es tracta d’una posada en escena valenta, original i d’alta qualitat, que parla de la identitat i posa en valor una proximitat que ens connecta amb les arrels pròpies i l’origen del fet teatral.

El Premi Ciutat de Palma d’Audioviusals, dotat amb 6.000 euros, ha estat per a Nuria Abad i Marta Hierro, per Dorothea i el Myotragus. Ha estat l’obra més puntuada pel jurat, que ha considerat molt encertat recuperar una figura poc coneguda de la història de la ciència i l’audàcia d’una dona en la societat del seu temps. A més, ha posat en valor la capacitat didàctica de les autores per a tractar un tema complex amb un dispositiu que combina entrevistes, material d’arxiu i animació.

El Premi Ciutat de Palma de Còmic, dotat amb 10.000 euros, ha estat per a Gonzalo Aeneas i Enric Pujadas, per les olimpíades del sofriment. El jurat ha triat aquest treball per l’interès de la història, la necessitat de visibilitat la temàtica de la salut mental i el seu enfocament, i per la seva qualitat gràfica i utilització dels recursos del llenguatge del còmic.

El Premi Ciutat de Palma de Gatronomía, dotat amb 3.000 euros, ha estat per a Bartomeu Arbona Figuerola del Fornet de la Soca.

El Premi Ciutat de Palma de Recerca, dotat amb 6.000 euros, ha estat per a Laura Jurado per “Gitanos. Història itineren d’ una ciutat i una illa”. El jurat ha tingut en compte que el projecte, centrat en l’estudi amb perspectiva històrica del poblat gitano de Son Banya, omple un buit evident en els estudis sociològics de Palma i, en aquest sentit, té un caràcter singular i innovador. D’altra banda, que el fet del desmantellament del poblat afegeix un caràcter d’urgència i oportunitat a la recerca, en gran part perquè la falta de documentació directa obliga l’autora a utilitzar fonts secundàries, com les entrevistes i qüestionaris, per a rescatar la memòria oral del col·lectiu gitano de Palma. A més, han considerat que la participació dels mateixos protagonistes afegeix un interès suplementari a l’estudi.•

El Premi Ciutat de Palma Miquel dels Sants Oliver de Periodisme, dotat amb 3.000 euros, ha estat per a Zoom d’IB3 Televisió per “Menors, risc i protecció”, per considerar que aborda un tema important i d’actualitat i ha sabut explicar el cas, més enllà del soroll, amb els testimoniatges de les protagonistes. El documentales pot veure a la pàgina web d’IB3

El Castell de Bellver va ser triat enguany l’escenari de la gala dels Premis, després que no es poguessin lliurar, com és tradicional, per Sant Sebastià, el passat 20 de gener a causa de la pandèmia.

 

29/05/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris