X

Què està passant amb la Xina i les criptomonedes: s’acaba la ganga?

Des dels màxims assolits a l'abril (més de 52.000 euros per cada unitat), el Bitcoin ha arribat a perdre gairebé la meitat del seu valor

31/05/2021

Què està passant amb la Xina i les criptomonedes: s’acaba la ganga?

Escolta la peça a IB3 Ràdio.

El Bitcoin, la moneda digital més popular del món, s’ha enfonsat a la borsa després que el passat dimarts 18 de maig la Xina en prohibís l’ús als seus bancs i empreses. Això va passar quan tot just el Bitcoin començava a recuperar del cop anterior, cinc dies abans, quan el magnat Elon Musk va anunciar a Twitter que la seva empresa de cotxes elèctrics, Tesla, no acceptaria pagaments amb aquesta divisa.

Des dels màxims assolits a l’abril (més de 52.000 euros per cada unitat), el Bitcoin ha arribat a perdre gairebé la meitat del seu valor provocant el pànic en els centenars de milions de persones que hi han apostat. I no només ha caigut el Bitcoin, sinó totes les monedes digitals, o criptomonedes.

Però, què són les criptomonedes? Idò són divises purament digitals creades a través d’Internet. El seu valor (com el de qualsevol moneda moderna) és una simple convenció: valen perquè molta gent així ho ha acordat. Això parteix del sistema extremadament segur amb què són creades: un sistema d’encriptació conegut com a Blockchain o cadena de blocs.

El blockchain és com un llibre de comptabilitat compartit per molta gent, per la qual cosa és virtualment impossible d’alterar o esborrar. Amb cada compra es genera un codi únic i irrepetible, una entrada en el llibre de comptabilitat, que du informació sobre l’emissor, el receptor, o la quantitat pagada. Això és el que es coneix com a bloc, que és registrat a continuació per la xarxa d’usuaris i afegit a la cadena de blocs (blockchain en anglès) que conté totes les operacions que s’han fet amb aquella criptomoneda concreta. I qui són aquests usuaris que ho registren? Idò qualsevol que, amb dos clics, s’instal·li l’app de blockchain al seu mòbil o ordinador, que són milions de persones arreu del món.

El motiu oficial pel qual Elon Musk, ha renunciat a l’ús dels Bitcoins a l’empresa que dirigeix, Tesla, és purament ecològic. I és que el procés pel qual es genera la moneda (l’anomenada mineria) utilitza ordinadors molt potents i que sovint fan ús d’energia generada amb combustibles fòssils com el carbó.

Les reticències de la Xina, en canvi, són per altres motius. El gegant asiàtic és un dels països més avançats en l’impuls d’una criptodivisa oficial pròpia, que té el suport del seu banc central. Paradoxalment, a dia d’avui la Xina concentra més del 75% de la mineria de Bitcoins de tot el món.

Segons els experts, després de mesos d’eufòria en què molta gent ha invertit en el Bitcoin, és normal que hi hagi un període de davallada i pèrdua de confiança. El que això deixa clar, però, és que ara per ara, la continuïtat de les criptomonedes no està assegurada. Perquè siguin útils com a divisa, haurien de deixar de ser tan volàtils i estabilitzar el seu valor, ja que si no la gent les conserva com a objecte d’especulació amb l’esperança de vendre-les en un futur per més doblers i obtenir així un benefici.

 

 

31/05/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris