X

Cas Sa Nostra: un auditor assegura que “hi havia un desequilibri entre el que arriscava Martí Gual i el que arriscava l’entitat”

Un analista reconeix que "no era habitual" que operacions que ells desaconsellaven es duguessin a terme

31/05/2021

Cas Sa Nostra: un auditor assegura que “hi havia un desequilibri entre el que arriscava Martí Gual i el que arriscava l’entitat”

Un exauditor intern de Sa Nostra confirma que Martí Gual estava considerat com a grup de risc i que finançar les operacions del promotor era doblement arriscat per a l’entitat. El motiu és que Sa Nostra hi aportava capital i també finançava el grup. “Hi havia un desequilibri entre el que arriscava Martí Gual i el que arriscavem nosaltres”, ha dit aquest testimoni. En base al nostre informe, “no era aconsellable finançar-lo”, ha afegit. Aquest ha estat un dels diversos exempleats de Sa Nostra que han declarat aquest dilluns com a testimonis al judici contra l’excúpula de l’entitat. Els primers a declarar per videoconferència des de Palma han estat els 4 analistes que varen fer els informes que desaconsellaven atorgar préstecs a l’empresari. Han ratificat el que varen dir als documents però han insistit que recordaven pocs detalls. Un d’ells sí ha reconegut que “no era habitual” que operacions que ells desaconsellaven es duguessin a terme. També admeten que el fet que Gual fos resident a l’Uruguai era un factor que podia incrementar els riscos de l’operació.

Un forat de fins a 65 milions d’euros

La causa que es jutja a l’Audiència Nacional gira entorn les operacions immobiliàries fallides que l’entitat va finançar al promotor Martí Gual. Segons la Fiscalia, els dos exdirectors de Sa Nostra, Pere Batle i Pau Dols i l’exconseller delegat d’Invernostra, Rafel Oliver, varen donar llum verda a les operacions, sense valorar riscos, sense estudiar si eren viables i sense controlar els doblers concedits a l’empresari. A més, en tot moment, varen amagar la delicada situació patrimonial de l’entitat. Una de les operacions immobiliàries frustrades va ser la urbanització de la finca palmesana de Son Bordoi, al barri del Molinar. La Fiscalia calcula que el perjudici econòmic causat a l’entitat, amb aquesta i altres operacions, oscil·la entre els 48 i els 65 milions i mig d’euros.

31/05/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris