X

James Carrington, exdomador: “Un lleó a la selva viu 14 anys, en captivitat en pot arribar a viure 24”

El que va ser l'empresari circense més important d'Europa diu que "els circs estan condemnats a la ruïna"

15/06/2021

James Carrington, exdomador: “Un lleó a la selva viu 14 anys, en captivitat en pot arribar a viure 24”

James Carrington amb la seva dona Shanelly a casa seva, a Santa Maria, a Mallorca. /ANA RUBIO

James Carrington viu a Mallorca des de fa 40 anys. Es va instal·lar a l’illa després de vendre el que havia estat el circ més important d’Europa, el Carrington. Va començar al món de l’espectacle quan tenia 17 anys. Era fill d’un mag i el seu pare el va autoritzar per ser faquir. Després va crear el seu primer circ. En alguns moments, va tenir dos circs oberts, amb un total de 300 treballadors. Recorda que feia gires per França i Bèlgica i que feia feina fins a 20 hores al dia. A més, “donava feina a molta gent que sortia de la presó. Quan varen tancar els meus circs, varen tornar a delinquir perquè no podien anar enlloc”.

El declivi de la seva empresa va començar al 1985. En aquell any, Hisenda li va reclamar el pagament d’un deute fiscal milionari que no podia assumir. Qui el va rescatar de la fallida va ser Rainiero de Mònaco. El príncep li va comprar el circ i els 80 animals que tenia. Diu que aquest va ser l’origen del famós Festival de Circ de Montecarlo. Com a anècdota, recorda que Rainiero li deia que al costat de la seva habitació hi dormia un dels rinoceronts que li havia comprat. Molts dels moments que va passar amb la família Grimaldi estan immortalitzats a les nombroses fotos que penjen de les parets de la casa que Carrington té a Santa Maria. Aquí viu amb la seva dona, la cantant Shanelly. És el lloc on ens atén i on recorda que, finalment, va poder recuperar tots els béns que li havien embargat per mor del deute fiscal. “Vaig ganar el judici i ho vaig recuperar tot”.

Els circs, després de la pandèmia

Pel que fa a la situació dels circs després de la pandèmia, Carrington no té dubte que “estan condemnats a la ruïna. Només podran sobreviure els circs familiars”. Es queixa que els activistes defensors dels animals critiquin espectacles com aquests. Assegura que ell sempre va tenir cura dels seus animals. “Feia venir el seu veterinari en avió, quan ho necessitaven” comenta. La dada que, segons diu, prova que  els animals estan bé és que “un lleó a la selva viu 14 anys, en captivitat en pot arribar a viure 24”. “Els ecologistes han de posar el punt de mira als escorxadors, a les mascotes tancades a casa, als cavalls que viuen en boxs. Són llocs on els animals sí pateixen. A mi em varen donar el premi al Millor Zoo Itinerant”, conclou.

 

15/06/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris