X

Torna Llibres Ripoll, la llibreria de vell referent a les Balears i al món

Els actuals propietaris del fons, que d'ençà del 2015 només venen per Internet, enllesteixen un local al carrer de Can Sanç de Palma

08/06/2021

Torna Llibres Ripoll, la llibreria de vell referent a les Balears i al món

El llibreter Tomàs Ripoll va fundar el negoci fa gairebé un segle. Manuel Ripoll, nebot de Tomàs, i la seva filla Carolina gestionen ara el negoci.

Una de les nissagues de llibreters antiquaris referents a les Illes i a tot el món, és a punt d’emprendre una aventura nova. Llibres Ripoll compta els dies per reobrir un nou espai per custodiar milers de volums antics. La història de la família Ripoll, llibreters des de fa gairebé una centúria, retrata la lluita, amb moments àlgids i de declivi, a favor la cultura en majúscules.

Noranta-un anys després d’encetar l’aventura llibretera i col·leccionista, i després que el 2015 Llibres Ripoll hagués de tancar al seu local del carrer de Sant Miquel, avui els descendents de Tomàs Ripoll Sastre estan pendents dels permisos d’obres per reobrir una llibreria mítica amb un fons de més de 14.000 volums antics.

Ib3 Ràdio ha visitat el llibreter Manuel Ripoll i la seva filla, Carolina, al nou establiment. Pare i filla ens han rebut en una de les sales plena de prestatgeries de llibres antiquíssims – d’un edifici gòtic del carrer de Can Sans número 8 del centre històric de Palma.

Una cambra on la flaire de fulls d’antics manuscrits, alguns del segle catorze, ho envaeix tot. Manuel Ripoll, nebot del fundador Tomàs Ripoll (qui el 1930 va obrir un espai de llibres en un entresòl de la plaça de Josep Maria Quadrado), ha admès que tenia poca esperança en el relleu generacional. El llibreter ha fet memòria i ha recordat que “fa 50 anys que vaig agafar el relleu del meu oncle. Quan em vaig jubilar, després d’una feina intensa per recuperar volums antics, no em sentia amb forces per convèncer els meus fills que em succeïssin”

Fins que un dia, a la seva filla, Carolina Ripoll, se li va despertar la vocació llibretera. “Quan va acabar el seu màster en història africana a la Universitat de Viena, em va telefonar per dir-me que volia reobrir la llibreria”

I així ens ha relatat Carolina Ripoll el moment en què va decidir fer la passa. “Tot just acabava de finalitzar els meus estudis, quan viatjava amb ma mare, la bombeta se’m va il·luminar i ho vaig viure amb molt entusisasme”.

Nou local al carrer de Can Sans

A partir del 2015 llibres Ripoll, només fa venda en línia i custodia el seu fons al carrer de Can Sans, molt a prop del teatre Sans i de Can Joan de s’Aigua. La planta baixa serà totalment reformada per obrir novament portes al públic.

Els 90 foren els anys de plena efervescència de la llibreria Ripoll, especialitzada en obres il·lustrades, d’art, història i manuscrits. En aquesta època esdevé referent mundial en edicions antigues i exhaurides. La crisi de 2007 va precipitar el tancament de la llibreria del carrer de Sant Miquel. Ripoll recorda que va ser un tancament “molt dolorós per a mi i per a tota la família”

Però l’esperit de Llibres Ripoll va més enllà que l’adquisició i venda de llibres. Els seus propietaris han exercit la funció d’autèntics promotors de la cultura. En aquests darrers 90 anys d’història, han impulsat exposicions, converses literàries, congressos internacionals sobre llibres antics, entre d’altres.

A finals dels vuitanta, Manuel Ripoll va promoure la creació de l’Associació Ibèrica de Llibreries Antiquàries (AILA), de la qual va arribar a ser president. En 1994, l’AILA va ser admesa a la Lliga Internacional de Llibreters Antiquaris.

08/06/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris