X

Nou cop al decret balear: el Ministeri de Sanitat retira ara les limitacions de l’oci nocturn i la restauració

Els serveis jurídics de la comunitat estudien, a hores d'ara, com afecta a les Illes la nova proposta del Ministeri

09/06/2021

Nou cop al decret balear: el Ministeri de Sanitat retira ara les limitacions de l’oci nocturn i la restauració

La ministra Carolina Darias atén, aquest dimarts, una telefonada als passadissos del Senat. /EFE

Els serveis jurídics de la comunitat estudien, a hores d’ara, si la nova proposta del Ministeri de Sanitat, pel que fa a la desescalada en el sector de l’oci nocturn i el de la restauració, afecta les Illes. El fet és que el departament que dirigeix Carolina Darias ha rectificat i ha retirat l’obligatorietat de les restriccions a aquests sectors que havia proposat fa una setmana. És a dir, que en el nou document s’eliminen les limitacions als bars i restaurants, que passen a ser recomanacions. En canvi, es podria mantenir la limitació de tancament de l’oci nocturn a les 3 de la matinada. Una proposta que avui es debatrà amb les comunitats autònomes.

La decisió de Sanitat arriba després de l’aturada cautelar de l’Audiència Nacional de les anteriors mesures a la Comunitat de Madrid. D’aquesta manera, en el nou document que es presentarà a les comunitats autònomes en la reunió interterritorial d’avui, les restriccions que es feien fins ara passaran a ser recomanacions, per tant, no seran d’obligat compliment. Recordem que en el document aprovat fins ara, només deixava els bars i restaurants obrir fins a la una del matí, i servir els clients fins a les 12, a banda d’altres restriccions de capacitat.

La ministra Carolina Darias explicava ahir en el Senat la dificultat per arribar a acords: “Aquesta ministra sempre estarà amb la mà estesa cercant l’acord, clar que si, però entenc que a vegades és molt difícil”.

La flexibilització de mesures també afectarien l’oci nocturn. Si abans Sanitat només permetia l’obertura de pubs i discoteques en les comunitats amb menys casos de COVID, fins a les dues del matí, extensible a les 3, ara, amb la nova proposta, estén també la desescalada a les comunitats amb nivell mitjà-baix.

El govern balear està negociant durant aquesta setmana amb el sector de les sales de festa i discoteques de quina manera podran obrir les portes. Si la situació no canvia després de la nova proposta del Ministeri de Sanitat, el govern es planteja la desescalada d’aquest sector al mes d’agost, amb dues proves pilot abans, una a Eivissa, l’altra al Mallorca Live Festival. La patronal ha fet una altra proposta a l’executiu que es faci una tercera prova pilot, a Palma. La pròxima reunió entre Govern i sector de l’oci nocturn a les Illes serà aquest divendres.

Recomanacions per campaments i activitats de temps lliure

A propòsit d’això, la Comissió de Salut Pública ha aprovat una sèrie de recomanacions dirigides a campaments i activitats de temps lliure per a infants i joves, que s’hauran de celebrar amb grups ‘bombolla’ de menys de 20 persones, mascareta obligatòria i distància de seguretat.

Segons explica el Ministeri en un comunicat, les activitats es realitzaran preferentment en grups de convivència estables amb 20 persones en nova normalitat, i 15 en la resta d’escenaris. Només dins d’aquestes bombolles es podrà obviar la distància de seguretat. Fora d’elles, la distància interpersonal serà almenys d’un metre i mig. Inclou la necessitat de disposar d’un procediment de vigilància, identificació i maneig de casos i la col·laboració amb les autoritats sanitàries o com actuar davant l’aparició d’un cas.

09/06/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris