X

Doctor José Reyes: “El càncer de pell és un dels més freqüents a Balears”

El vicepresident de l'Associació Espanyola contra el Càncer ha explicat que a les illes es detecten 125 casos de melanoma i 420 de càncers de pell sense melanoma a l'any

13/06/2021

Doctor José Reyes: “El càncer de pell és un dels més freqüents a Balears”

El vicepresident de l’Associació Espanyola contra el Càncer de Balears, el Doctor José Reyes, ha parlat avui en directe a l’Informatiu Migdia d’IB3, en motiu del Dia Europeu de Prevenció del Càncer de Pell.

1. Segons les dades de la vostra associació, cada 9 minuts mor una persona al món per càncer de pell, això vol dir que morirà una persona a causa d’aquesta malaltia, abans que acabi aquesta entrevista. Estam subestimant aquest tipus de càncer?

Efectivament, ens ha mancat durant anys fer una difusió sobre la importància del càncer de pell. S’ha de tenir en compte que aquí a Balears, parlam de 125 casos de melanoma i de 420 de càncers de pell sense melanoma. Això el converteix en un tipus de càncers més freqüents, però el més important és que és un tipus de càncer prevenible i a nosaltres els càncers prevenibles ens preocupen sempre especialment.

2. Acabam de sentir que l’any passat es varen diagnosticar 123 casos nous de melanoma a les Illes Balears. Quina és la incidència del càncer de pell aquí a les Illes respecte d’altres comunitats autònomes?

És una incidència una mica més alta que a altres comunitats i que ha anat pujat durant els darrers 20-30 anys de manera progressiva. Per això és tan important fer difusió de les mesures preventives, com evitar les hores del sol entres les 12h del migdia i les 16h de la tarda. I exposar-se al sol amb les màximes precaucions: capell, cremes de protecció solar, etc.

3. Quan sentim parlar de càncer de pell s’utilitzen diferents termes que potser provoquen un poc de confusió. Quina diferència hi ha entre un melanoma i un carcinoma?

El melanoma és un tipus de càncer que té el seu origen a les cèl·lules melanocítiques de la pell i el carcinoma el té a les cèl·lules de la dermis o de l’epidermis. El melanoma és un tumor molt més agressiu que el carcinoma i és per aquest motiu que els diferenciam.

4. Quines són els senyals d’alarma que ens indiquen que hauríem d’anar al dermatòleg?

S’ha de fer una auto-revisió de la pell sempre que sigui possible. Ens han de cridar l’atenció les lesions que siguin asimètriques, que tinguin un canvi de color, marges irregulars o un diàmetre superior a 5 mil·límetres o hagin tengut un canvi de les seves característiques. També és interessant anar al dermatòleg un pic a l’any per si hi hagués alguna lesió que fos de rellevància.

5. I ja ho ha dit vostè, però no volem acabar aquesta entrevista sense destacar-lo; com podem prevenir l’aparició del càncer de pell?

És fonamental la protecció davant la radiació solar. Hem d’evitar-la entre les 12h i les 16h. La protecció ha de ser sempre a partir dels 50 i si se surt de la platja, recomanam tornar a posar crema.


Campanya de prevenció contra el càncer de pell a Palmanova

13/06/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris