X

El Regne Unit endarrerirà un mes la seva desescalada a causa de la variant índia

Aquest canvi de plans permetrà continuar avançant en el pla de vacunació de la població

14/06/2021

El Regne Unit endarrerirà un mes la seva desescalada a causa de la variant índia

/EFE

L’aixecament de totes les restriccions per la Covid-19 a Anglaterra, previst per al pròxim dia 21, s’endarrereix quatre setmanes per l’alça de contagis de la variant índia.

Destacats ministres del Govern britànic van signar el diumenge la decisió de retardar la mesura i s’espera que el primer ministre, Boris Johnson, la confirmi aquesta tarda en roda de premsa, després de participar a Brussel·les a la cimera de l’OTAN.

D’acord amb el pla de desescalada, el 21 de juny era la data en què s’aixecaven totes les restriccions sobre contactes socials, la qual cosa permetia que discoteques, noces i altres esdeveniments podien celebrar-se sense límit de persones.

Segons la BBC, el Govern demanarà a més a la població que treballi des de casa en la mesura que sigui possible.

Aquest retard serà votat per la Cambra dels Comuns aquest mes de juny per a donar-li legalitat a la decisió.

Repercussions a Menorca d’aquest retard

La mala situació sanitària que travessa el país fa que creixin els dubtes sobre la inclusió de Balears al semàfor verd en la pròxima revisió, d’aquí a dues setmanes.

I això es tradueix en urbanitzacions pràcticament desertes, com és el cas de Cala en Blanes a Menorca. Un zona turística eminentment britànica que a hores d’ara continua en la seva majoria tancada. Molts dels hotels han endarrerit la seva reobertura, també el parc aquàtic, a l’espera que el primer ministre Boris Johnson faciliti l’arribada de visitants anglesos.

Algunes de les cadenes hoteleres més importants de Menorca expliquen que ja treballen en la captació d’altres mercats com per exemple el polonès, que l’any passat va tenir una bona resposta.

Científics britànics demanen una desescalada més lenta

Diversos científics havien demanat a l’Executiu que no mantingués la desescalada final del 21 de juny (denominat pels mitjans com “el dia de l’alliberament”) davant el ràpid avanç dels contagis de la variant Delta, detectada per primera vegada a l’Índia i que és ja la dominant al Regne Unit.

Aquest canvi de plans permetrà continuar avançant en el pla de vacunació de la població, atès que la majoria de les persones hospitalitzades amb covid no havien estat vacunades o algunes només van rebre la primera de les dues dosis del preparat.

Si bé les altres regions britàniques -Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord- han suavitzat les restriccions, encara mantindran diversos tipus de mesures per a disminuir la possibilitat de contagis.

El Govern de Johnson s’havia marcat com a objectiu vacunar, almenys amb la primera dosi, a tots els majors de 18 anys per a finals del pròxim mes de juliol.

S’estima que la variant Delta és un 60% més contagiosa que l’Alfa, la que va ser detectada en el comtat de Kent (sud-est d’Anglaterra) al desembre de l’any passat.

A més, els científics han indicat que Delta suposa actualment el 90% de les infeccions al país.

Segons les últimes xifres oficials, el Regne Unit va registrar el diumenge 7.490 nous contagis i altres 8 morts, mentre que més de 41 milions de persones han estat vacunades amb la primera dosi i gairebé 30 milions amb les segona.

L’Associació d’Indústries Nocturnes va advertir aquest dilluns que un retard de l’aixecament de les mesures serà “catastròfic” per a sectors com els clubs nocturns, que romanen tancats des de març de l’any passat, i va indicar que aquest sector va invertir milions de lliures en els preparatius per a aquest 21 de juny.

Actualment el límit de convidats per a noces i altres esdeveniments és de 30 persones.

Segons avancen els mitjans, Johnson demanarà a la població paciència per a fer aquest últim esforç a fi d’assegurar que, una vegada que s’aixequen les restriccions, aquestes seran “irreversibles”.

Alguns diputats conservadors han mostrat la seva oposició al retard per considerar que les persones amb major risc a emmalaltir o morir per covid-19 ja estan vacunades amb les dues dosis.

14/06/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris