X

El nou glossari que rebateja les variants del coronavirus: L’Alfa’ ara és la Britànica i la ‘Delta’ és l’Índia

L'OMS ha adoptat aquesta mesura per evitar l'estigma i discriminació contra els països involucrats en el seu nom d'origen

14/06/2021

El nou glossari que rebateja les variants del coronavirus: L’Alfa’ ara és la Britànica i la ‘Delta’ és l’Índia

Persones fan fila per ser vacunades contra la covid-19 a Santo Domingo, a la República Dominicana. /EFE

El Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) ha inclòs ja en la seva darerra actualització els nous noms de les variants del coronavirus d’acord amb l’alfabet grec, de manera que per exemple la coneguda com a britànica ara és “alfa”.

En l'”Actualització de la situació epidemiològica de les variants de SARS-CoV-2 de major impacte i interès en LA salut pública a Espanya”, el CCAES ja nomena amb l’alfabet grec a les principals variants, després que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) anunciés la setmana passada la nova assignació de noms.

I ho va fer l’OMS amb la finalitat que fossin més fàcils d’esmentar i recordar, a més, perquè l’opinió pública solia identificar-les no pels seus noms científics, sinó pel lloc on van ser inicialment detectades el que ha generat estigma i discriminació contra els països involucrats, així com un cert grau de desinformació.

D’aquesta manera la B.1.1.7 coneguda com a variant britànica és “alfa”; la B.1.351, que era la sud-africana, és “beta”, i la P.1, que era la brasilera, ara és “gamma”, totes elles continuen sent, segons el CCAES, les de major impacte per a la salut pública (VOC), per ser més transmissibles, més virulentes o per poder escapar a aquest efecte dels anticossos adquirits després d’infecció natural o de la vacunació.

L'”alfa” continua sent la dominant en la major part dels països europeus és “més transmissible, possiblement més letal encara que no sembla que fuita a la immunitat” i es troba en les comunitats autònomes espanyoles en un rang d’entre el 70% i el 99,2%.

El CCAES indica que “l’evolució d’aquest marcador en les pròximes setmanes i els resultats de la seqüenciació dels mostrejos corresponents a aquestes dates podrien aportar les dades necessàries per a valorar si es tracta d’un veritable canvi en la tendència”.

Quant a la “beta”, que és la predominant a Sud-àfrica i països veïns, representa a Europa un percentatge “petit dels casos”, és probablement “més transmissible i presenta possibilitat de fuita a la resposta immune adquirida després de la infecció natural o la generada per algunes vacunes”.

I la “gamma”, predominant a Amèrica del Sud, especialment al Brasil, és present en “nombrosos” països europeus “en baixa freqüència”, amb una “alta prevalença” a la regió italiana d’Ombria, però amb extensió limitada a altres territoris.

A Espanya, les dades de la derrera setmana de maig de tretze comunitats mostren que el percentatge de casos compatibles amb les amb les variants “beta” i “gamma” se situa en un rang entre el 0% i 6,9%.

L’informe destaca altres variants d’interès com l’abans coneguda com a índia, la B.1.617.2, i ara “Delta”, de la qual s’han notificat sis agrupacions de casos, cinc d’elles en una mateixa comunitat autònoma, amb 24, 2, 2, 3 i 7 casos, respectivament.

Dos d’aquests brots es van originar a partir de casos importats i una afecta, a més, a una altra comunitat.

Un altre brot es troba sota investigació amb casos en diverses comunitats autònomes “del qual es concretaran més detalls en pròximes actualitzacions”.

Anteriorment, especifica el CCAES, s’havien notificat cinc brots en vaixells amb diversos tripulants afectats, un d’ells va donar lloc a tres casos secundaris.

I recentment s’ha notificat un altre vaixell amb un brot d’aquesta variant a bord.

Del subllinatge d’aquesta variant, B.1.617.1, ara denominat “kappa”, fins ara s’ha notificat un brot amb 5 casos, que afecta diferents comunitats i que està relacionat amb un importat de l’Índia.

Destaca així mateix la variant B.1.526, (la de Nova York), ara denominada “iota”, de la qual en dues últimes setmanes s’han confirmat casos pertanyents a un brot de 25 persones i un altre de 4 persones en una mateixa comunitat, sense estar relacionats amb viatges internacionals.

De la B.1.621, sense nom designat, i de la qual la major part de seqüències procedeix de Colòmbia, l’informe assenyala que en una mateixa comunitat s’estan investigant diversos brots.

25 inclouen un total de 320 casos vinculats (d’ells, 30 ingressats, 7 en UCI i 2 morts) i vuit de corresponen a fallades vacunals.

Els nous noms seran utilitzats únicament amb finalitats divulgatives, però no reemplaçaran els noms científics assignats ja en les investigacions, ja que aquests transmeten en si informació científica important, com el llinatge en el qual s’han trobat les variacions del coronavirus original, assenyala l’OMS.

14/06/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris