X

BBVA detecta que la despesa turística a Balears ja és el 70% de juny de 2019

Manté la previsió de creixement del 8% del PIB, susceptible de pujar si arriba el turisme britànic el juliol i l'agost

16/06/2021

BBVA detecta que la despesa turística a Balears ja és el 70%25 de juny de 2019

L'estalvi privat balear (línia cel) ha estat per davall de l'espanyol (línia blava) d'acord amb BBVA Research

La despesa dels turistes a les Balears suposa ja el 70% de la que se sumava el mateix mes de fa dos anys i la facturació de bars i restaurants ja és del 80% respecte a la mateixa data. Són dades del banc BBVA obtingudes a partir de les operacions a les seves oficines i caixers.

Els economistes de l’entitat bancària mantenen la seva previsió de creixement per a les Balears situada en el 8% per enguany, susceptible de pujar si arriba el turisme britànic el juliol i l’agost. Tornar a crear la riquesa que es generava abans de la pandèmia, això sí, no passarà fins a finals de l’any que ve, una mica més tard que la resta d’Espanya, tot i que s’insisteix en una recuperació exprés. I amb l’afegit de la creació de prop de 45 mil llocs de feina.

“En el primer trimestre, la despesa turística havia baixat prop del 70% i el mes passat la reducció ja només era del 40%”, apunta Miguel Cardoso, economista en cap del BBVA Research, departament que ha elaborat l’informe Situació a Balears. Considera Cardoso que l’estalvi durant el temps de restriccions a l’activitat d’oci i la mobilitat, té molt a veure amb aquesta recuperació que es veurà potenciada per l’augment de turisme nacional que “encara no s’atrevirà a viatjar a l’estranger per mor de la pandèmia”.

Igualment, es confia en l’impuls sobre l’economia d’un fons europeus Next Generation que el banc calcula que suposen ja per a les illes (fons adjudicats) el 4% del PIB, i susceptibles encara de créixer fins al voltant del 7%. El cas, apunta el màxim responsable dels estudis econòmics del BBVA, és que tenint en compte, per exemple, que les Balears estan per davall de la mitjana estatal en competències digitals, s’ha de fer l’esforç de formació necessari per poder complir amb els requisits per aprofitar bona part d’aquests doblers d’Europa.

No tot és recuperació pels pròxims mesos a l’informe del Banc Bilbao Vizcaya Argentaria. Es dona per descomptat que hi haura empreses que no sobreviuran en no disposar dels recursos suficients per compensar pèrdues i fer front al deute acumulat.

Una de les dades curioses és que els ciutadans balears han gastat, en proporció, manco que la resta d’Espanya en allò en què més va créixer el consum durant les restriccions: la despesa en aliments i grans superfícies, sobretot. No debades, l’estalvi en dipòsits a la vista que va pujar el 7% al conjunt d’Espanya, només ho va fer un 1% a les Balears (veure gràfica).

16/06/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris