X

França es lleva la mascareta en els espais exteriors: “L’impacte és còmode però no necessàriament enorme”

Continuarà sent necessari quan s'estigui en grup, en un lloc concorregut, en una cua, en un mercat o en les graderies d'un estadi

17/06/2021

França es lleva la mascareta en els espais exteriors: “L’impacte és còmode però no necessàriament enorme”

A partir d’aquest dijous ja no és necessari l’ús de mascareta en espais públics a França.

No obstant això, “continuarà sent necessari quan s’estigui en grup, en un lloc concorregut, en una cua, en un mercat o en les graderies d’un estadi”, ha detallat el primer ministre, Jean Castex. Fa uns 10 mesos que les mascaretes a França eren obligatòries en totes les circumstàncies. També caurà el toc de queda a tot el país el pròxim 20 de juny després de 7 mesos i mig.

En el carrer, la imatge és diversa: gent amb mascareta i altra gent sense, tenint en compte que en el transport públic encara s’ha de dur.

“És un alliberament perquè ens asfixia una mica, era difícil respirar. Per a aquells que porten ulleres, com jo, és una mica difícil tractar la boira. És bo tornar a la normalitat, és una veritable celebració. Una celebració nacional i internacional”, diu Khaled, un Egipci que està de viatge de feina a París.

Per a Isabelle, una parisenca que passa la meitat del seu temps a Alemanya, “sí, és estrany. M’agrada aquesta possibilitat de mostrar expressions, de veure les expressions facials d’altres persones, i també veure persones que paren atenció entre elles. Perquè amb la màscara, pots deixar-ho de fer amb els altres, ja que només hi ha els ulls movent-se. M’agrada molt. Espero que aviat també puguem deixar les mascaretes per sempre i també en els interiors.”

Benjamin, un parisenc que treballa en màrqueting, encara porta la mascareta: “Tot i que encara l’haurem de dur a la feina per raons de sanitat dins les empreses, sí és un alliberament per a moure’ns a l’aire lliure però, al final, durant tota la setmana, jo agaf el metro, així que l’he de portar, quan comprem, l’hem de portar… És un petit alliberament, que mostra que anam cap a alguna cosa millor, l’impacte és còmode però no necessàriament enorme”.

“Crec que encara estic convençuda que el virus està al nostre voltant i això no se’n va si el govern decideix que ha marxat, perquè encara hi és”, afirma Chandni, una jove índia que estudia a Paris. Ella diu que “no estic acostumada a d’això, però estic portant la mascareta per a la meva protecció perquè he rebut la primera vacuna i tenc un mes per rebre la meva següent dosi. Així que encara la porto per a la meva pròpia protecció”.

Amb 16,5 milions de francesos vacunats amb la pauta completa (una mica de més d’una cinquena part de la població), el primer ministre, Jean Castex, ha instat a accelerar encara més el ritme de vaccinació. Segons les darreres dades disponibles, entre el 14 i el 15 de juny hi va haver 678.535 injeccions.

Les autoritats sanitàries franceses van notificar aquest dimarts poc més de 3.200 casos de COVID-19, ja lluny dels pics de març i abril. França acumula més de 5,7 milions de positius i més de 84.000 víctimes mortals, segons el Ministeri de Sanitat.

17/06/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris