X

Cançons estiuenques a sis graus de separació

Feim un recorregut per algunes de les cançons basades en l'estiu que acaba de començar.

21/06/2021

Cançons estiuenques a sis graus de separació

El 21 de juny marca en el calendari dues fites importants: la del començament de l’estiu i també la del dia de la música.

El moment de l’any on s’estira més la claror del sol fa, a més, que la música prengui un protagonisme extra gràcies a haver-se creat, ara fa gairebé 40 anys, el Dia Europeu de la Música amb el qual reivindicar la presència de les cançons als carrers i a la vida de la gent.

A les Illes, de dur la música al carrer durant l’estiu en sabem prou, ja que les revetlles d’estiu que omplen de concerts les Illes són part de la nostra cultura popular. Així que estiu i música van molt lligats al nostre arxipèlag.

Us ho mostrem en sis graus de separació amb els quals ajuntar Antònia Font amb Papá Topo.

EN S’ESTIU – ANTÒNIA FONT

Acaben d’anunciar el seu retorn, acaben també d’avançar que hi haurà nou disc el 2022 i que el presentaran el 18 de juliol a Mallorca i són els responsables de fer que gran part del públic de les Illes Balears estigui “de puta mare…” amb la seva tornada gràcies a la qual recuperar una de les formacions de pop més importants del gènere la qual, precisament, va fer-se molt coneguda gràcies a les revetlles d’estiu a Mallorca.

SERÀ JOLIU – JA T’HO DIRÉ

També va ser una feina aquesta, la de tocar molt per revetlles, la que va fer possible a Ja T’ho Diré convertir-se en un dels referents durant els anys 90 de la música arreu de l’arxipèlag. 

L’estiu com a temàtica també hi és molt present (igual que en Antònia Font) en les seves cançons. 

I és que la calor, l’alegria que duu sempre adscrita aquesta època de l’any, fa que l’estiu sigui un tema molt recurrent en les partitures illenques.  I Cris Juanico al capdavant dels menorquins més exitosos de la música pop ho varen saber aprofitar d’allò més bé gràcies a composicions com aquestes. 

UN ESTIU DE SANT BERNAT – JOAN TONI SKARABAT 

Uns anys després de publicar Ja t’ho diré, el disc on s’inclou aquella “serà joliu” (Un ram de locura, 1997), apareixia el debut discogràfic de Joan Toni Fuster, aka Joan Toni Skarabat. 

Un LP anomenat “deixalles en un món standard” del qual, sobretot, una cançó en va fer possible el seu èxit entre el públic illenc. De fet, és un tema que vers sobre l’època de l’any que avui ens fa de fil conductor, tot i que amb la visió particular d’aquest compositor santamarier. 

La recordau? 

 

HA ARRIBAT S’ESTIU – OCULTS 

Eren un dels reis de les revetlles durant l’època daurada d’aquesta manera d’anar de concert. Els manacorins Ocults sempre varen copsar molts dels directes que programaven les diferents localitats illenques durant l’estiu i a aquesta època li varen saber cantar molt Antoni Nicolau i companyia. 

La calor, la bauxa i aquesta forma pròpia de ser part d’una cultura diferent emmarcada amb els dies de sol intens, foren part de la banda que després d’un temps d’inactivitat va reprendre el seu camí sonor. 

UNA NIT D’ESTIU – TOMEU PENYA 

I un estiu sense algun concert de Tomeu Penya per qualsevol indret de les Balears seria manco estiu. 

Des de la seva època com a part de Los 5 del Este i després ja en el seu vessant de cantautor, els acords d’algunes cançons de la seva trajectòria com compositor ja formen part de l’imaginari col·lectiu que mescla música i estiu. 

Una d’elles és aquesta història en forma de reggae 

LO QUE ME GUSTA DEL VERANO ES PODER TOMAR HELADO – PAPÁ TOPO 

Però no només hem anat enrere en el temps per a recuperar cançons que tenguin l’estiu com a base temàtica. 

Per acabar aquest recorregut en sis graus de separació per la música estiuenca de les Illes vos ajuntam un dels èxits de Papá Topo, una banda que recull el testimoni dels projectes de pop més irreverents dels 80 i els duu cap al segle XXI amb lletres divertides i sonoritats pop fetes sota la batuta d’Adrià Arbona. 


 

21/06/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris