X

La UEFA rebutja que l’Allianz Arena s’il·lumini contra l’homofòbia a l’EURO2020

L'organisme esportiu desautoritza la petició del batle de Munic, després que el govern hongarès ha aprovat una polèmica normativa que prohibeix parlar d'homosexualitat en els programes escolars

22/06/2021

La UEFA rebutja que l’Allianz Arena s’il·lumini contra l’homofòbia a l’EURO2020

L'estadi Allianz Arena de Munic il·luminat amb el colors de l'orgull LGTBIQ+. Foto: Reuters

La UEFA ha rebutjat la sol·licitud del batle de Munic, Dieter reiter, en nom de l’Ajuntament de la ciutat, d’il·luminar l’estadi Allianz Arena amb els colors de l’arc de Sant Martí en el partit de la tercera jornada de la fase de grups entre Alemanya i Hongria.

El màxim organisme europeu va rebre ahir dilluns una carta del batle socialdemòcrata en què exposava que la petició “està motivada per una decisió política que ha estat presa pel parlament hongarès”, que va aprovar una polèmica normativa que prohibeix, entre altres, parlar sobre homosexualitat en els programes escolars i que ha estat qualificada d'”homòfoba” per l’oposició progressista i per ONGs internacionals.

“La UEFA entén que la intenció és també enviar un missatge per a promoure la diversitat i la inclusió”, assenyala en un comunicat, en el qual precisa que és una causa que “ha estat secundant durant molts anys havent unit forces amb els clubs europeus, les seleccions nacionals i els seus jugadors, llançant campanyes i un gran nombre d’activitats en tota Europa per a promoure l’ètica que el futbol ha d’estar obert a tothom. I, en conseqüència, la UEFA ha proposat dates alternatives per a la il·luminació que s’alineen millor amb els esdeveniments existents”, explica l’organisme futbolístic continental.

Insisteix que “està decidida a exercir el seu paper en el canvi positiu i creu que la discriminació només pot combatre’s en estreta col·laboració amb els altres. Com a organisme rector del futbol europeu, la UEFA reconeix que té l’obligació d’unir i coordinar els esforços dels aficionats i les institucions de tota Europa, perquè és responsabilitat de tots eliminar la discriminació del futbol“.

I apunta que en la preparació de l’Eurocopa, va llançar una campanya anomenada “Sign for an Equal Game” “que anima als aficionats, jugadors, clubs, federacions nacionals i altres parts implicades en el futbol a unir-se a la lluita contra la discriminació”.

“‘Sign for an Equal Game’ és la darrera campanya d’Equal Game, que s’ha dut a terme durant les darreres quatre temporades i que té com a objectiu crear un impacte social positiu sota el valor principal de la UEFA, el Respecte. El seu principal objectiu és conscienciar a la gent que el futbol és per a tots, sense importar qui són, d’on vénen i com juguen”.

“El racisme, l’homofòbia, el sexisme i totes les formes de discriminació són una taca en les nostres societats, i representen un dels majors problemes als quals s’enfronta el futbol avui dia. Els comportaments discriminatoris han entelat els partits i, fora dels estadis, el discurs entorn de l’esport que estimem”, justifica.

Però la UEFA recorda que “a través dels seus estatuts, és una organització política i religiosament neutral. Donat el context polític d’aquesta sol·licitud específica -un missatge dirigit a una decisió presa pel parlament nacional hongarès”, la UEFA afirma que “ha de rebutjar aquesta sol·licitud”.

Malgrat això, l’organisme futbolístic continental proposa “a la ciutat de Munic il·luminar l’estadi amb els colors de l’arc de Sant Martí el 28 de juny, el Dia de l’Alliberament de Christopher Street, o entre el 3 i el 9 de juliol, que és la setmana del Christopher Street Day a Munic (celebració del dia de l’orgull LGTBIQ+)”.

El Govern hongarès va criticar aquest passat dilluns com a “nocius i perillosos” els plans de l’Ajuntament de la capital bavaresa. El ministre d’Exteriors hongarès, Péter Szijjártó, va dir en declaracions a la premsa del seu país al marge d’una reunió ministerial a Brussel·les que “en la proposta d’il·luminar (l’estadi) es detecta clarament la intenció de barrejar la política amb l’esport, perquè tothom sap de què es tracta”.

Per al cap de la diplomàcia hongaresa es tractava d’una cosa “molt nociva i perillosa”.

En vista de la prohibició de la UEFA d’il·luminar l’Allianz Arena amb els colors de l’arc de Sant Martí, altres estadis alemanys, a Frankfurt, en Colònia, pensen fer-ho, segons han informat representants del FC Colònia i de l’Eintracht.

22/06/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris