X

Els presos polítics independentistes surten en llibertat amb la idea de “culminar” la independència

Els presos del procés han abandonat els seus respectius centres penitenciaris sobre les 12.00 hores, després que el Suprem ordenés la seva excarceració en aplicació de l'indult parcial del govern espanyol

23/06/2021

Els presos polítics independentistes surten en llibertat amb la idea de “culminar” la independència

Foto: EFE

Els líders independentistes condemnats a presó pel Tribunal Suprem pel seu paper en l’organització del referèndum unilateral del 1-O han sortit aquest dimecres de la presó, compromesos amb la idea de continuar treballant per a aconseguir una amnistia i “culminar” la independència de Catalunya.

Els presos del procés han abandonat els seus respectius centres penitenciaris sobre les 12.00 hores, després que el Suprem ordenés la seva excarceració en aplicació de l’indult parcial del Govern, que commuta el temps que els quedava per complir de les penes d’entre nou i tretze anys de presó.

La primera a sortir de presó ha estat l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, que complia condemna en la presó de dones de Wad Ras a Barcelona.

Simultàniament, sortien de la presó de Lledoners Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva, Joaquim Forn, Josep Rull, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, amb una pancarta amb el lema “Freedom for Catalonia” (Llibertat per a Catalunya) i una bandera independentista, mentre que l’exconsellera Dolors Bassa abandonava Puig dels Basses.

A la seva sortida de Lledoners, els presos han estat rebuts per familiars, pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, per diversos consellers i dirigents de partits i entitats independentistes i per desenes de simpatitzants, que han seguit els seus discursos des d’un escenari instal·lat en l’exterior de la presó.

Unànimement, els presos s’han reafirmat en els seus ideals, s’han estalviat tot agraïment al Govern de Pedro Sánchez per l’indult i han redoblat el seu compromís amb la independència.

“Continuem el compromís, l’esforç i el treball per la llibertat de totes les persones”, ha subratllat el president d’ERC, Oriol Junqueras, que posteriorment ha estat aclamat per desenes de veïns de Sant Vicenç dels Horts (Barcelona) i que ha advertit que “la presó no doblega, sinó que reforça” les seves conviccions.

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha negat que l’indult impliqui renúncies: “La repressió no ens ha vençut i no ens vencerà. No ens han fet callar i no callarem mai”.

Per part seva, l’expresident de la ANC i actual secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, ha recalcat: “No ens tirarem enrere. No acceptarem cap silenci a canvi de cap indult”.

Joaquim Forn ha insistit que els presos surten “amb unes conviccions inamovibles”: “Continuem pensant exactament el mateix, som més forts que mai”, ha afirmat l’exconseller, que ha promès continuar “lluitant per la independència”.

A continuació, Josep Rull ha assenyalat que els presos surten amb les seves “conviccions més fortes que mai” i ha promès: “Continuarem lluitant per a aconseguir la independència de Catalunya i l’aconseguirem, guanyarem”, ha dit l’exconseller.

Jordi Turull ha denunciat que “a Europa encara hi ha un Guantánamo de la justícia, que es diu Tribunal Suprem i Audiència Nacional” i, sobre l'”indult condicionat, revisable, parcial” concedit pel Govern, ha dit: “Que ho sentin ben alt: el nostre compromís per a culminar el 1-O no és parcial, ni revisable, ni condicionat”.

El també exconseller Raül Romeva ha remarcat que els presos surten per a continuar “treballant per la llibertat, l’amnistia, l’autodeterminació i la república”, ja que el camí cap a la independència és “irreversible” i podrà “culminar-se tard o d’hora”.

En sortir de la presó de Puig dels Basses, l’exconsellera Dolors Bassa ha alertat que “la repressió no ha acabat”, però els indults són “un primer pas que obre la porta” a la política i ha assegurat: “Els nostres ideals són els mateixos”.

Després d’abandonar la presó de Wad Ras, Carme Forcadell ha celebrat la “petita victòria” que suposa la concessió dels indults als presos, si bé ha reivindicat una amnistia per a posar “fi a la repressió”.

Des de Lledoners, Aragonès ha insistit a reclamar al Govern de Pedro Sánchez una “solució política al conflicte entre Catalunya i l’Estat” que passi per la convocatòria d’un referèndum en el qual pugui votar-se la constitució d’una “república catalana”.

Sánchez i Aragonès, per cert, es reuniran en la Moncloa el dimarts 29 de juny, una setmana després de la concessió dels indults.

Els indults als nou presos del procés i la pròxima reactivació de la taula de diàleg entre la Generalitat i el Govern obren un nou escenari, que pot tenir els seus efectes també en el paper que jugui ERC en el Congrés com a peça clau per a l’estabilitat de l’Executiu de Pedro Sánchez.

Els republicans, segons fonts sobiranistes, pressionaran al Govern per a continuar orientant cap a l’esquerra les seves polítiques socials en el Congrés i estan disposats a col·laborar amb una reforma del Codi Penal perquè “no penalitzi la dissidència política”.

23/06/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris