X

Fora mascaretes als espais a l’aire lliure, sempre que es respecti la distància interpersonal

També deixarà de ser obligatòria a les residències de gent gran i espais institucionalitzats on el 80% de la població estigui vacunada

23/06/2021

Fora mascaretes als espais a l’aire lliure, sempre que es respecti la distància interpersonal

Les màscares deixaran de ser obligatòries en espais exteriors a partir d’aquest dissabte però la nova normativa obligarà a portar-ne una al damunt per als casos en què no hi hagi el metre i mig de distància de seguretat interpersonal o bé per quan sigui necessari el seu ús, com als interiors.

També deixarà de ser obligatòria a les residències de gent gran i espais institucionalitzats on el 80% de la població estigui vacunada però sí que serà obligada per als treballadors d’aquests centres i les visites; i el mateix ocorrerà en serveis essencials, com un parc de bombers.

Aquesta és una de les mesures que recull la nova norma que derogarà l’apartat de la llei 2/2021 de 29 de març que establia l’obligatorietat de la màscara en exteriors, encara que hi hagués distància de seguretat. Així, el canvi normatiu que aquest dijous aprovarà el Consell de Ministres extraordinari elimina l’obligatorietat de les màscares en exteriors sempre que hi hagi una distància d’almenys 1,5 metres entre persones no convivents. Es mantindrà el seu ús obligatori en espais tancats públics (com una biblioteca) o espais tancats d’ús públic, com una farmàcia o un supermercat i en els transports públics tant amb avió, autobús o metro.

No serà obligatori per als passatgers de vaixell en la seva cabina i tampoc quan estiguin en coberta i es pugui mantenir la distància de metre i mig.

També serà obligatori en els esdeveniments multitudinaris com un concert, però si aquest esdeveniment és assegut i es respecta el metre i mig de distància, no serà obligatori.

En la roda de premsa, posterior al Consell Interterritorial de Sanitat celebrat aquest dimecres, la minstra de Sanitat, Carolina Darias, ha subratllat que es tracta d’una mesura de “flexibilització, gradual i prudent” i ha recordat que només s’ha anul·lat la possibilitat de portar màscares en llocs de baix risc de transmissió.

Sobre la possibilitat que sigui obligatori portar una màscara al damunt per si cal utilitzar-la en exteriors, la ministra no ha aclarit si serà obligatori o una recomanació i s’ha remès al que reculli el decret que aprovarà aquest dijous el Govern espanyol.

Aquesta condició de portar una màscara en la butxaca també ho va mencionar el portaveu autonòmic del Comitè de Malalties Infeccioses, Javier Arranz: “No es podrà sortir de casa sense cap màscara”, va afirmar aquest dilluns en conferència de premsa. L’especialista considera “una bona notícia” que s’aixequi una restricció com l’obligatorietat de la màscara a l’aire lliure, però va posar l’accent en la importància de mantenir comportaments preventius.

“Hi ha el risc de pensar que no utilitzar la màscara a l’aire lliure és el mateix que dir ‘s’ha acabat”, va destacar Arranz.

23/06/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris