X

Brot supracomunitari: Més de 300 joves de cinc comunitats, contagiats de Covid durant viatge de final de curs a Mallorca

Se n’han identificat diversos brots al País Basc, Múrcia, València, Madrid i Aragó

24/06/2021

Brot supracomunitari: Més de 300 joves de cinc comunitats, contagiats de Covid durant viatge de final de curs a Mallorca

Imatge d'arxiu.

Més de 300 joves s’han contagiat de Covid-19 després de venir a Mallorca de viatge d’estudis entre el 12 i el 20 de juny. És el primer brot supracomunitari. S’han identificat diversos brots al País Basc, Múrcia, València i Madrid. També a Aragó, on el departament de Sanitat ha informat avui horabaixa que ha detectat deu casos més. Els casos de Madrid compta amb un total de 245 positius. Tots de la variant Alfa, la britànica. Els casos en seguiment, en aquest cas, són 452.

A Galícia també s’està investigant si un viatge de final de curs a Mallorca és l’origen d’uns set contagis d’estudiants a Pontevedra. De moment no s’ha confirmat encara cap relació.

El Ministeri de Sanitat ha assegurat a IB3 Notícies que està en contacte permanent amb les comunitats afectades, fent un seguiment constant de la situació i dels casos detectats. El Ministeri ha donat trasllat a la Ponència d’Alertes per a alertar a tots els nivells de salut pública i detectar els casos de manera precoç. A més, s’ha convocat avui una reunió amb les CCAA per a revisar la situació i la possible recomanació d’actuacions de manera coordinada.
La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha confirmat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres extraordinari d’aquest dijous el brot supracomunitari i ha assegurat que “tot té a veure amb la relaxació de mesures”.

La Conselleria balear de Salut ha indicat que a les Illes no s’han identificat casos relacionats i el Servei d’Epidemiologia manté la vigilància habitual en aquesta mena de situació.

La recerca dels brots la fan les Comunitats on s’han detectat els positius ja que els casos han estat identificats en la tornada a les seves regions de residència. Aquesta recerca la lidera el Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries.

Segons el Servei d’Epidemiologia de Balears, els estudiants van coincidir a les Illes en viatge d’estudis, es van relacionar entre ells i van participar en diferents esdeveniments multitudinaris, si bé de moment no hi ha constància que hagin generat brots significatius dins de la Comunitat balear.

Viatge organitzat per una agència de València

La Comunitat de Madrid ha detectat 245 positius del brot del viatge que va organitzar una agència de viatges de València. Les autoritats sanitàries no descarten que apareguin més casos. A Madrid, tots els positius són de la variant britànica excepte un de la índia.

En el cas d’Euskadi, pel que sembla van ser viatges organitzats pels propis estudiants després de finalitzar el curs. El Servei basc de Salut ha detectat mig centenar de positius entre joves guipuscoans que es van desplaçar a Mallorca en un viatge de fi de curs. Fonts d’Osakidetza confirmen que la majoria dels alumnes resideixen a les comarques guipuscoanes de Donostialdea i Bidasoa. En aquests casos seqüenciats, s’ha aïllat la variant Delta, la Índia. La Xarxa de Vigilància i Rastreig ha detectat 49 positius d’aquest brot i, per això, ha activat un cribratge de proves amb saliva, que es duu a terme a Sant Sebastià. El Departament de Salut calcula que participaran en aquest cribratge entre 250 i 300 persones.

En el cas de la Comunitat Valenciana, són 32 contagiats d’un viatge de fi de curs de Batxillerat a Mallorca. Els estudiants, de diferents instituts, van viatjar en ferri el passat 12 de juny fins a Mallorca, on van estar fins al dia 18 de juny.

Finalment, Múrcia ha confirmat fins a 18 casos relacionats amb el mateix antecedent de viatge a Mallorca, de joves d’entre 17 i 21 anys, principalment dels municipis de Múrcia i Las Torres de Cotillas. Es tracta, en la seva majoria, d’estudiants de Batxillerat que es trobaven de viatge d’estudis.

24/06/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris