X

El brot supracomunitari: més de 350 joves de cinc comunitats contagiats durant el viatge de final de curs a Mallorca

S'han identificat diversos brots a Madrid, Comunitat Valenciana, País Basc, Múrcia i Aragó

24/06/2021

El brot supracomunitari: més de 350 joves de cinc comunitats contagiats durant el viatge de final de curs a Mallorca

El Ministeri de Sanitat segueix de prop el brot supracomunitari que afecta més de 350 joves que han donat positiu de Covid, de com a mínim cinc Comunitats diferents. Tots tenen en comú que van estar de viatge de final de curs a Mallorca, entre el 12 i el 20 de juny. Les diferents conselleries de Salut de cada comunitat han començat a citar els contactes d’aquests casos positius. Hi ha més de 1.200 persones citades per fer-se les proves de covid.

Tot i que segons els organitzadors dels viatges de finals de curs diuen que recordaven constantment les mesures de seguretat contra la covid-19, la imatge del dimarts passat 15 de juny al Reggaeton Beach Festival a l’interior de la plaça de toros de Palma era d’absoluta despreocupació: ni mascareta, ni distància de seguretat, ni asseguts… De fet, la Policia Local de Palma va haver d’irrompre al concert perquè incomplia totes les normes de seguretat sanitària, tot i tenir-ne permís.

De festes com aquestes podria haver sorgit el brot supracomunitari. Més de 350 estudiants de fins a cinc comunitats autònomes contagiats de covid. I el punt d’origen: Mallorca. Madrid ha confirmat més de 240 casos positius, en espera que n’apareguin més. Mentrestant, s’han citat més de 400 joves per fer-se les proves diagnòstiques. El País Basc n’ha detectat uns 50. De fet, el departament basc de Salut està duent a terme filtratges. Mentrestant, els pares fan coa per entregar les proves de saliva dels seus fills, que ja fan quarantena.

Una trentena d’estudiants de diferents instituts de la Comunitat Valenciana i que van viatjar a l’illa amb ferri des del port de València també han donat positiu. 10 d’un grup de 15 joves d’Aragó també han donat positiu. I Múrcia n’ha detectat una vintena. I ara també s’investiga un altre brot a Galícia, per determinar si també està relacionat amb un viatge d’estudis a Mallorca.

La investigació d’aquests brots la fan les pròpies comunitats autònomes, però la lidera el Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries.

Segons el Servei d’Epidemiologia de les Balears, però, de moment no hi ha constància que s’hagin generat brots significatius a la mateixa illa de Mallorca.

Viatge organitzat per una agència de València

La Comunitat de Madrid ha detectat 245 positius del brot del viatge que va organitzar una agència de viatges de València. Les autoritats sanitàries no descarten que apareguin més casos. A Madrid, tots els positius són de la variant britànica excepte un de la índia.

En el cas d’Euskadi, pel que sembla van ser viatges organitzats pels propis estudiants després de finalitzar el curs. El Servei basc de Salut ha detectat mig centenar de positius entre joves guipuscoans que es van desplaçar a Mallorca en un viatge de fi de curs. Fonts d’Osakidetza confirmen que la majoria dels alumnes resideixen a les comarques guipuscoanes de Donostialdea i Bidasoa. En aquests casos seqüenciats, s’ha aïllat la variant Delta, la Índia. La Xarxa de Vigilància i Rastreig ha detectat 49 positius d’aquest brot i, per això, ha activat un cribratge de proves amb saliva, que es duu a terme a Sant Sebastià. El Departament de Salut calcula que participaran en aquest cribratge entre 250 i 300 persones.

En el cas de la Comunitat Valenciana, són 32 contagiats d’un viatge de fi de curs de Batxillerat a Mallorca. Els estudiants, de diferents instituts, van viatjar en ferri el passat 12 de juny fins a Mallorca, on van estar fins al dia 18 de juny.

Finalment, Múrcia ha confirmat fins a 18 casos relacionats amb el mateix antecedent de viatge a Mallorca, de joves d’entre 17 i 21 anys, principalment dels municipis de Múrcia i Las Torres de Cotillas. Es tracta, en la seva majoria, d’estudiants de Batxillerat que es trobaven de viatge d’estudis.

24/06/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris