X

2.000 manifestants, segons l’organització, en l’Orgull LGTBI a Palma per demanar l’aprovació de la Llei trans

28/06/2021

2.000 manifestants, segons l’organització, en l’Orgull LGTBI a Palma per demanar l’aprovació de la Llei trans

El col·lectiu LGTBIQ+ torna a sortir als carrers per defensar els drets humans i reclamar la diversitat. Després d’un any per la pandèmia, l’entitat Ben Amics ha organitzat de nou la manifestació a Palma que enguany porta per lema “Els Drets Humans no es negocien, es legislen: Llei Integral Trans Ja!”. Més de 2.000 persones, segons l’organització, 1.200 segons la Policia Local, han participat en la manifestació i més de 40 voluntaris han vetlat perquè tothom respectés les normes anticovid durant la marxa que s’ha iniciat a la plaça d’Espanya i ha acabat al Parc de la Mar.

L’avantprojecte arriba aquest dimarts al Consell de Ministres després de mesos d’àrdua negociació. La norma despatologitzarà les persones trans i acabarà amb les tuteles de tercers, com informes psiquiàtrics, perquè aquestes canviïn el sexe i el nom en el Registre: bastarà tan sols la seva voluntat per a fer-ho -sense necessitat d’informes ni testimonis-, això és que el text reconeix l’autodeterminació del gènere.

“Això ens sembla un gran avanç”, explica la presidenta de l’associació de Ben Amics, Tatiana Casado, la qual afirma que esperaran conèixer el text complet per saber “que la llei doni cobertura a totes les persones trans, tan migrants com menors d’edat”.

El manifest d’enguanya afirma també que “actualment hi ha aprovades lleis autonòmiques per a dotar de drets a les persones LGTBI que s’han de desplegar de forma més àgil, sense obviar alguns dels assoliments aconseguits”. Ben Amics també reclama, per altra banda, “polítiques d’inserció sociolaboral per a les persones trans, la inclusió de criteris estadístics per a conèixer les necessitats de les persones LGTBI, així com el ple desenvolupament dels Serveis d’Atenció Integral”.

Menors de 12 i 13 anys necessitaran autorització judicial per al canvi de sexe

L’avantprojecte de llei trans que aprovarà aquest dimarts el Consell de Ministres disposa que els menors de 12 i 13 anys necessitarà una autorització judicial per a canviar el seu sexe en el Registre Civil, mentre que a partir dels 14 anys qualsevol persona podrà fer-ho amb un tràmit administratiu, sense proves ni testimonis.

La Llei per a la igualtat real i efectiva de les persones trans i per a la garantia dels drets de les persones LGTBI estableix un mecanisme per a evitar el canvi continu de sexe i, amb això, el frau de llei: les persones que hagin canviat l’esment registral del sexe, per a tornar a fer-lo hauran d’obtenir una autorització judicial.

Aquestes són les principals mesures de l’avantprojecte:

-Canvi de sexe en el Registre Civil: qualsevol persona a partir dels 14 anys podrà sol·licitar la modificació de l’esment registral del sexe i el seu nom. Entre els 14 i els 16 anys, els menors hauran de ser assistits pels seus representants legals i en cas de disputa, es nomenarà un defensor judicial.

Els menors de 12 i 13 anys necessitaran una autorització judicial per a canviar el sexe, per al que hauran de promoure un expedient de jurisdicció voluntària assistits pels seus representants legals.

-Qualsevol menor podrà sol·licitar el canvi de nom en el Registre, sense proves ni testimonis.

-Procés administratiu per al canvi de nom i sexe que durarà un màxim de quatre mesos: les persones trans hauran d’emplenar un formulari en el Registre Civil per a indicar la disconformitat amb el sexe assignat en néixer i sol·licitar el canvi. Als tres *mese, haurà de tornar al Registre per a ratificar aquesta decisió i en el termini màxim d’un mes el Registre haurà de dictar la resolució efectiva.

-Lliure determinació del gènere i despatologització: la voluntat de la persona serà l’únic requisit per al canvi, s’acaben així els informes mèdics i la necessitat de tuteles mèdiques i legals.

-La llei prohibeix les teràpies de conversió, aversió o contracondicionament destinades a modificar l’orientació, identitat o expressió sexual.

-Garanteix a lesbianes, bisexuals i persones trans l’accés a tècniques de reproducció assistida.

-Modifica el Codi Civil perquè les dones lesbianes i bisexuals puguin procedir a la filiació dels seus fills sense necessitat d’estar casades.

-En el cas dels nadons intersexuals, es prohibeixen les cirurgies de modificació genital en néixer i dona als pares un termini de 12 mesos abans d’inscriure el seu sexe en el Registre.

28/06/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris