X

Coexistència d’usos al Sindicat de Felanitx

La investigadora Júlia Roman defensa que l'ideal és recuperar la funció tradicional de l'elaboració de vi, però obre la porta a la convivència amb altres usos culturals

29/06/2021

Coexistència d’usos al Sindicat de Felanitx

És un símbols de l’arquitectura industrial del segle XX a Mallorca. És el Sindicat de Felanitx, on s’hi ha rodat “El Ventre del Mar” d’Agustí Villaronga. El pròxim 26 de juliol s’estrena a Palma la pel·lícula, d’Agustí Villaronga a l’Atlàntida Film Fest. Un plató de rodatge genuí (fou el major celler de vi a l’època) per explicar un naufragi històric que Géricault va retratar a una de les seves obres més reconegudes, El Rai de la Medusa.

A l’espera de la projecció d’una de les cintes més premiades, a Ib3 Ràdio, hem tengut accés a l’estudi històric-artístic i geogràfic sobre l’edifici del Celler Cooperatiu -declarat Bé d’Interès Cultural el 2001-.

La investigadora principal d’aquest projecte interdisciplinari, la doctora en Història de l’Art, Júlia Roman, adverteix que abans de tot “s’ha de consensuar l’ús del conjunt arquitectònic per després, definir els criteris d’intervenció, sobretot de rehabilitació”.

És a dir, el fet que sigui BIC, imposa “per llei que qualsevol ús que se’n faci, respecti sempre els valors patrimonials com a testimoni de l’herència col·lectiva”, explica la professora de la Universitat balear. Un dels elements que s’haurà de “discutir és la conservació de les tines on, originàriament, es dipositava el vi”, afegeix Roman.

Un altre punt polèmic és l’ús que ha de tenir el Celler Cooperatiu construït l’any 1920 i dissenyat per dos referents: l’enginyer Ernest Mestre i l’arquitecte Guillem Forteza.
La professora de la Universitat de les Illes defensa que l’ideal seria recuperar la funció original per a la qual fou concebut: l’elaboració de vi. No obstant això, Roman assegura que hi ha altres naus que podrien albergar usos culturals. “No és pas una quimera que altres naus del conjunt puguin albergar usos més estrictament culturals”.

Convé recordar que s’ha especulat força sobre les funcions del Sindicat d’ençà de la seva expropiació ara fa dos anys: des d’un centre internacional d’art o una Facultat de Belles Arts.
La consellera insular de Presidència, Teresa Suárez, admet que tenen propostes sobre la taula, però que “no hi ha cap decisió presa. Les tines són elements essencials que s’han de conservar”.
Ara per ara, la prioritat és finalitzar la fase de consolidació que s’espera per a l’any que ve. Avui dia, s’està eliminant el sostre d’uralita de tot el conjunt. De fet, les humitats que es filtraven pel fibrociment ha malmès part dels elements constructius”.

Fa més d’un any començaren les primeres intervencions d’urgència per aturar el procés de degradació, el qual ha estat més greu del que s’esperava. S’han apuntalat algunes zones crítiques i la substitució de dos pilars danyats.

29/06/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris