X

La Comissió Europea obre una investigació per reexaminar la proposta d’adquisició d’Air Europa per IAG

Segons la Comissió, preocupa que el hòlding d'Iberia, Vueling i British Airways pugui reduir significativament la competència en 70 rutes dins d'Espanya o des d'Espanya

30/06/2021

La Comissió Europea obre una investigació per reexaminar la proposta d’adquisició d’Air Europa per IAG

La Comissió Europea ha obert una investigació en profunditat per examinar la proposta d’adquisició d’Air Europa per IAG d’acord amb el Reglament de concentracions de la UE.

A la Comissió li preocupa que l’operació proposada pugui reduir la competència en els mercats de serveis de transport aeri de passatgers en les rutes nacionals espanyoles i en les rutes internacionals amb origen i destinació a Espanya.

La vicepresidenta executiva responsable de la política de competència, Margrethe Vestager, ha declarat que examinaran amb cura si “l’operació proposada afectaria negativament la competència en les rutes nacionals, de curta distància i de llarga distància amb origen i destí a Espanya, el que podria donar lloc a preus més elevats i una menor qualitat per als viatgers”.

Vestager també destaca que ” tot i que la situació financera de moltes companyies aèries segueix sent fràgil, hi ha indicis que la demanda de serveis de transport aeri s’està recuperant de la crisi del coronavirus. És important vetllar perquè la recuperació del sector es produeixi en un entorn competitiu que preservi una capacitat d’elecció suficient per als viatgers”.

Reserves preliminars de la Comissió en matèria de competència

IAG i Air Europa són, respectivament, la primera i la tercera companyies proveïdores de serveis regulars de transport aeri de passatgers a Espanya. Les dues exploten una xarxa de rutes nacionals espanyoles, així com rutes de curta distància entre Espanya i altres països de l’Espai Econòmic Europeu (EEE) o de fora de la UE, i rutes de llarga distància entre Espanya i Amèrica.

La investigació de mercat preliminar de la Comissió ha revelat que IAG i Air Europa competeixen directament pels serveis de transport aeri de passatgers a Espanya, en particular en diverses rutes entre Madrid i els Estats Units i Amèrica Llatina, així com en diverses rutes nacionals i de curta distància, inclosos vols d’enllaç que porten a Madrid als passatgers perquè puguin seguir viatjant en vols de llarga distància cap als Estats Units i Amèrica Llatina.

En aquesta fase, a la Comissió li preocupa que l’operació proposada pugui reduir significativament la competència en setanta parells de ciutats d’origen i destinació dins d’Espanya i cap a o des d’aquest país, entre les quals les dues companyies aèries ofereixen serveis directes. En diverses rutes, IAG i Air Europa són les dues úniques companyies aèries que les exploten.

La Comissió també tem l’efecte de l’operació proposada en les rutes en què altres companyies aèries depenen de la xarxa nacional i de curta distància d’Air Europa per les seves pròpies operacions a l’aeroport de Madrid i en altres diversos aeroports de la UE. Sense els vols d’enllaç d’Air Europa, diverses companyies aèries podrien decidir suspendre els seus serveis a destinacions internacionals també explotats per IAG, amb el que es reduirien les possibilitats d’elecció dels viatgers. En aquesta fase, la Comissió ha constatat que la competència d’altres companyies aèries, ni tan sols la de les europees de baix cost, exerciria probablement una pressió suficient sobre l’entitat fusionada a les rutes en les que tindria elevades quotes de mercat. Anàlogament, la pressió competitiva de les companyies aèries europees de servei regular o de les companyies aèries llatinoamericanes també sembla insuficient.

La Comissió no ha pogut determinar si, a llarg termini, les empreses seguirien competint en totes i cadascuna de les rutes en les que competien abans de la crisi, a partir de la informació disponible durant la primera fase de la investigació. No obstant això, la Comissió adopta la posició preliminar que IAG i Air Europa segueixen sent les competidores reals o potencials més properes en els parells de ciutats d’origen i destinació investigats per la Comissió. IAG i Air Europa han celebrat memoràndums d’entesa amb dues companyies aèries espanyoles com a possibles solucions, però han decidit no presentar-les durant la investigació inicial.

La Comissió durà a terme ara una investigació en profunditat dels efectes de l’operació proposada per determinar si és probable que redueixi significativament una competència efectiva. L’operació proposta es va notificar a la Comissió el 25 de maig de 2020. IAG i Air Europa han decidit no presentar compromisos. La Comissió disposa ara de noranta dies hàbils, fins el 5 de novembre de 2021, per prendre una decisió. L’obertura d’una investigació en profunditat no prejutja el resultat de la mateixa.

30/06/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris