X

La UIB estudia l’ADN de les vespes asiàtiques trobades a un niu de Marratxí

Volen saber si es tracta d'una nova introducció d'aquesta espècie invasora que es menja les abelles o si, en canvi, descendeixen dels nius eliminats fa anys

17/07/2021

La UIB estudia l’ADN de les vespes asiàtiques trobades a un niu de Marratxí

La Universitat de les Illes estudia el niu trobat fa poques setmanes gràcies a un parell de ciutadans de Marratxí. Amb mesures de bioseguretat estrictes, mantenen vius alguns exemplars per esbrinar si els mascles ja són fèrtils i ja s’ha escampat de nou l’espècie invasora que es donava per extingida fa mig any.

A més, als laboratoris de la UIBé també empren tècniques d’investigació forense. La professora de Genètica, Joana Ferragut en col·laboració amb José Jurado i el Doctorant Cayetano Herrera analitzen l’ADN d’exemplars del niu nou i el comparen amb els nius eliminats fa anys per saber si en descendeixen o hi ha hagut una nova introducció.

La doctora en Biologia Mar Leza explica que saber si es tracta d’una nova introducció és fonamental per establir plans de seguretat efectius, sinó, diu els plans d’erradicació no serveixen.

L’anàlisi dels nous exemplars forma part d’un projecte més ampli, cofinançat per la Fundació Biodiversitat i el Ministeri, en què es compara l’ADN de totes les vespes asiàtiques trobades a les illes amb altres de tot el món per establir el mapa de la invasió. Trobar el possible parentiu és un procés laboriós i complex. Els resultats de l’origen de les vespes carnisseres de les illes els coneixerem a principi de l’any que ve.

17/07/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris