X

S’acaba la treva, tornarem a suar

Els termòmetres pujaran aquesta setmana, sobretot a partir de dimecres

19/07/2021

S’acaba la treva, tornarem a suar

Jaume Busquets

Dia 20 de juliol és Santa Margalida i, segons la tradició de les nostres illes, comença el període més càlid de l’any, conegut amb el concepte de “canícula”, que durarà fins el proper 20 d’agost, Sant Bernat. Segons la dita popular, Santa Margalida l’encén i Sant Bernat l’apaga, fent al·lusió a aquest període canicular.

Aquests darrers anys, i fins i tot aquestes darreres dècades, s’està perdent una mica aquesta referència a causa del canvi climàtic, que pareix estar estenent aquest període més càlid de l’any, avançant el seu inici i retrocedint el seu final. Normalment, no hem d’esperar al 20 de juliol per haver patit ja grans calorades.

En aquest sentit, enguany no estam vivint, de moment, un estiu especialment calorós. De fet, la setmana passada es va mantenir en valors tant màxims com mínims bastant continguda. Ara bé, aquesta treva s’acaba i aquesta setmana la història serà diferent. La feble circulació de vent de tramuntana que teníem al nord de les illes s’acaba, i això permetrà l’avanç més decidit d’una massa d’aire més càlid provinent del continent africà. Els termòmetres aniran per amunt i superarem, probablement, els 35ºC, sobretot a partir de mitjans setmana. Tot això amb un contundent domini del sol.

És estiu, és canícula, és el que toca i sembla que és el que tendrem. Ara sí, toca suar.

 

Foto gràfic: Miquel Durán

19/07/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris