X

Balenes i dofins continuen lluitant per la seva preservació

Des de la seva instauració l'any 1986, en el Dia Mundial d'ambdós cetacis es denuncia la caça "indiscriminada i tortuosa" de les espècies i es defensa la implementació de mesures estrictes que en garanteixin la supervivència

22/07/2021

Balenes i dofins continuen lluitant per la seva preservació

Arxiu fotogràfic de Greenpeace.

Balenes i dofins arreu del món, al igual que moltes altres espècies animals, segueixen en perill d’extinció davant la caça impetuosa que s’exerceix sobre ells. Com a mode de conscienciació arran d’aquesta delicada situació i observant les xifres de caça “indiscriminada i tortuosa” de balenes i dofins, en paraules de l’organització Greenpeace, l’any 1986 es prohibí internacionalment la seva captura. Una mesura que a múltiples països s’incompleix des de la seva implementació. Així mateix, la Comissió Balenera Internacional (CBI) decidí proclamar el 23 de juliol com el Dia Mundial contra la Caça de Balenes, nom que actualment ha derivat en el Dia Mundial de les Balenes i els Dofins, incloent ambdós animals al grup de mamífers aquàtics vulnerables.

Al darrer segle, han mort al voltant de 3 milions de balenes. De fet, al segle passat, balenes i dofins quasi desapareixen, degut principalment a la indústria balenera, que converteix la grassa dels cetacis en oli i la seva carn la destina al consum humà. La problemàtica radica en la divisió d’opinions persistent entre els països que conformen la CBI, alguns dels quals estan a favor i altres en contra de la caça de dits animals, fet pel qual mai s’arriba a un acord conforme. Els països que els cacen justifiquen que la seva activitat es duu a terme “amb finalitats científiques i no comercials”. No obstant, ja s’han difós vídeos que mostren les massacres que es fan als bancs de dofins al Japó.

Al voltant de 3 milions de balenes han mort al darrer segle

Encara que al 1972 s’aprovés, a la Conferència de les Nacions Unides sobre el Medi Ambient Humà, la primera moratòria de 10 anys amb la qual es frenava la caça de balenes, amb l’objectiu de garantir la seva població i evitar l’extinció, el problema persisteix. La CBI també prohibí el 1986 la caça comercial d’aquests animals, però la resolució es segueix violant a dia d’avui. De fet, el Japó és l’únic país que es nega a deixar de caçar tant balenes com dofins, comptant amb dates assenyalades al calendari com l’anual matança del dofí, realitzada pels pescadors de Taji entre el setembre i l’abril.

Un altre país que l’any 2006 va reprendre la caça comercial fou Islàndia, arribant 3 anys més tard, al 2009, a reiniciar la cacera a gran escala, matant 200 exemplars anualment. Seguint en el nord europeu, Noruega complí la legislació fins al 1993. A partir de llavors, la cacera anual ha estat d’uns 450 exemplars, encara que en els darrers anys la població ha perdut l’interès en aquesta activitat que veien com a una “tradició”. A més, ocorren situacions i pràctiques similars a les Illes Fèroe, a Dinamarca, i a localitats diverses dels Estats Units i el Carib, d’acord amb informació publicada per la BBC News.

Arxiu fotogràfic del Fons Mundial per a la Natura (WWF).

La caça humana i les xarxes pesqueres, la contaminació i el canvi climàtic amenacen greument les balenes i els dofins

Balenes i dofins no només es troben amenaçats per la caça humana i les xarxes pesqueres, sinó també per les conseqüències derivades de l’activitat industrial, com les col·lisions entre bucs, la contaminació i l’explotació de petroli, gas i or (provoca preocupants abocaments de mercuri als rius). El canvi climàtic és un altre factor greu que perjudica la supervivència d’aquestes espècies. El Fons Mundial per a la Natura (WWF), que lluita des de fa dècades per aconseguir un ecosistema sa on puguin viure tranquil·lament els cetacis, publica dades alarmants: de l’espècie de dofins Maui només en queden 55 individus i 8 de les 13 grans espècies de balenes estan en risc d’extinció o són vulnerables.

Actualment, es continua treballant en la recerca d’una solució efectiva i allargada en el temps. Una mesura ha estat la creació d’espais protegits, anomenats “santuaris marins”, territoris aquàtics on balenes i dofins romanen protegits. L’inconvenient que presenten, però, és que, al tractar-se d’animals que migren temporalment en la recerca de noves aigües, no poden ser fixes i garantir la preservació dels mamífers. Per totes aquestes raons i tenint en compte el paper clau en la salut del medi marí de les balenes i els dofins, des de WWF posen l’accent en la importància de no frisar més temps en prendre mesures estrictes, per part de les autoritats responsables, a favor de la preservació de la fauna marina i endurint les sancions contra les persones que incompleixen les lleis.

22/07/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris