X

1.500 tests d’antígens dispensats i 94 positius en el primer dia de tests d’autodiagnòstic a les farmàcies

Són tests nasals que no serveixen per a viatjar i que són sobretot efectius en cas de tenir símptomes i en els primers cinc dies

23/07/2021

1.500 tests d’antígens dispensats i 94 positius en el primer dia de tests d’autodiagnòstic a les farmàcies

EFE/Quique Garcia

La consellera de Salut, Patrícia Gómez, ha parlat avui en roda de premsa per aclarir la informació sobre la venda i els usos dels tests d’antígens, que es poden vendre a les farmàcies a partir d’aquest dijous. Només en el primer dia, es varen dispensar 1.500 tests d’antígens, que varen detectar 94 positius de Covid-19.

Aquestes són proves de detecció d’antígens individuals, que tenen un preu d’entre 7 i 9 euros i que tenen una alta especificitat, ja que confirmen bé els positius en persones que tenen símptomes. No obstant això, podrien ser poc sensibles en persones asimptomàtiques. Per això, en aquests casos, és necessari confirmar sempre amb una PCR per descartar els falsos negatius.

El president del Col·legi de Farmacèutics, Antoni Real, també ha parlat sobre aquesta qüestió. “La farmàcia és un establiment molt accessible i arriba a tothom”, ha dit Real, en referència a la dispensació d’aquests tests, que ha destacat que són de molt fàcil utilització i que es fan via nasal. El president del Col·legi de Farmacèutics ha dit que es recomana adquirir aquests tests en els primers cinc dies de sentir símptomes de la malaltia. D’altra banda, caldrà també omplir uns fulls informatius.

Aquests tests no serveixen per a viatjar i són sobretot efectius en cas de tenir símptomes, ha recalcat la consellera de salut, Patrícia Gómez. En cas de donar negatiu, pot ser que la càrrega viral sigui baixa, però que la persona sigui encara positiva. En cas de donar positiu, s’ha de telefonar al 971.211.998, un telèfon específic per a aquests tipus de proves, i aïllar-se.

Quant a la dispensació d’aquestes proves d’autodiagnòstic, ahir dijous es varen exhaurir en algunes farmàcies, però no es preveu que hi hagi problemes de proveïment.

1.098 NOUS POSITIUS DE COVID AQUEST DIVENDRES: 

Salut ha notificat aquest divendres 1.098 nous positius de Covid, d’un total de 74.896 casos diagnosticats des que va començar la pandèmia. També hi ha 503 persones curades, d’un total de 65.132, cap nou mort i el nombre de casos actius augmenta en 595, sumant 8.910 casos. La taxa de positivitat se situa en el 12,63%.

La incidència a totes les illes està s’acostant als 900 casos per 100.000 habitants. En el cas d’Eivissa, està ja en més de 1.200. I tot això també afecta la pressió assistencial.

LA SITUACIÓ HOSPITALÀRIA: 

Es preveu que els ingressos hospitalaris i a UCI augmentin, amb un pic màxim que es preveu que es doni al mes d’agost, ha explicat la consellera de Salut, Patrícia Gómez. Això, arran de l’augment de casos de les darreres setmanes. L’illa amb la incidència més alta continua sent Mallorca, amb nivells molt alts que també es traduiran amb un augment de les hospitalitzacions. A l’hospital Son Espases, ja s’han hagut d’obrir 3 plantes per a malalts Covid. Aquest divendres hi ha 18 pacients més a les plantes covid, on hi ha 154 malalts ingressats. I puja la pressió a les UCI, on hi ha 30 pacients crítics, 5 més que ahir.

A Menorca, la situació s’ha estabilitzat una mica i la incidència ha començat a baixar; la incidència a 7 dies és menor que la dels 14 dies. Hi ha un pacient menys a planta i no hi ha variacions a la unitat de crítics. Gómez també ha confirmat l’obertura d’un segon hotel Covid a Menorca.

A Eivissa, puja la pressió a planta, amb 4 persones ingressades més i les UCI no registren canvis. La incidència també té tendència a pujar i la incidència és alta. I a Formentera, també pugen els casos, però no de manera tan destacable.

Segons ha explicat Gómez, la variant Delta (la més predominant en aquests moments) fa que les hospitalitzacions baixin, però de manera molt lenta. “Queden setmanes i hem de tornar a apel·lar a la precaució, perquè tots som susceptibles d’estar a una UCI”, ha dit la consellera.

LA SITUACIÓ A LES RESIDÈNCIES: 

En aquests moment, hi ha 51 usuaris positius a les residències de gent gran i 40 treballadors amb diagnòstic confirmat. A Mallorca, hi ha 2 residències amb 18 positius i a Eivissa, dues residències amb 30 positius. A Menorca, hi ha 4 usuaris positius.

CAMPANYA DE VACUNACIÓ: 

També avui s’ha obert la vacunació per als menors a partir dels 12 anys, amb vacunes de dues dosis; una campanya que afectarà 48.600 estudiants. Fins dia 3 d’agost, s’obriran 86.869 cites per vacunar-se.

Fins ara, s’han administrat 1.242.517 dosis de vacunes contra la Covid a Balears. I el 56,6% de la població balear ja compta amb la pauta de vacunació completa, en concret, 592.878 persones.

A les Balears, de la població diana la que s’ha de vacunar, ara mateix pràcticament el 70% té ja una primera dosi. En comparació amb la resta de Comunitats Autònomes estam a la cua, per davall de la mitjana que està entorn el 71% i enfora de les comunitats capdavanteres, que tenen més del 75%.

Ara bé, en determinades franges, les illes són al capdavant. En la franja de joves, de 20 a 29 anys, estam davant de tot, amb més del 45% vacunats, només superats per Ceuta i Melilla, i molt per damunt de la mitjana. En la franja de 12 a 19 anys, també estam davant, amb gairebé un 25% dels joves vacunats amb una dosi. I aquí la diferència amb la resta de comunitats i amb la mitjana és molt més elevada, estam gairebé 20 punts per damunt de la mitjana. De fet, les Balears ha estat la primera Comunitat a vacunar els adolescents a partir de 16 anys.


Primer dia de tests d’autodiagnòstic: els farmacèutics confirmen que hi ha “bastants” casos que han donat positiu
Balears dona cites per vacunar els menors d’entre 12 i 15 anys, a partir d’avui
3 de cada 4 persones d’entre 60 i 69 anys ja han complert la pauta de vacunació

23/07/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris