X

Submergits dins un episodi de calor extrema

Durant les properes 48 h les temperatures seran notícia, tant les diürnes com les nocturnes. Podrem respirar a partir de diumenge.

23/07/2021

Submergits dins un episodi de calor extrema

Port de Valldemossa/Marilena Matas

Al llarg d’aquesta setmana les temperatures han pujat de manera progressiva, però contundent. Dilluns el termòmetre tocà puntualment els 34 ºC, mentre que ahir ja s’enfilà fins als 39 ºC a l’interior de Mallorca (estació de Llubí de Balearsmeteo). Aquest cap de setmana no esperam una refrescada, sinó més aviat tot el contrari. Continuarem amb aquesta mateixa dinàmica fins diumenge, amb multitud d’avisos activats per temperatures extremes i sufocants, a les quals haurem d’afegir un nou exponent… la pols en suspensió.

Avui capvespre: Una àrea de baixes pressions precedides per un front fred avançarà pel nord-oest de la península, deixant una refrescada considerable a la meitat oest d’Espanya. No obstant això, a l’entorn de la Mediterrània la situació serà ben diferent. La dorsal anticiclònica i la corresponent massa d’aire càlid africana es trobarà ben damunt les Balears durant les pròximes 36 – 48 hores. Avui horabaixa tendrem el cel poc ennigulat, però ben carregat. Avui migdia comença arribar una massa de pols en suspensió molt notable, que tornarà a deixar el cel enterbolit i groguenc i que augmentarà la sensació de basca. En aquest escenari poc esperançador cal afegir-hi el vent del sud-oest i unes temperatures mínimes ben elevades. Nit tropical generalitzada i en alguns indrets, preferentment de la zona costanera de la Serra de Tramuntana, el termòmetre pot no davallar dels 26 ºC a 28 ºC i durant la primera meitat de la matinada superar els 30 ºC… nit ben feixuga per davant!

Dissabte: Es manté el bessó d’aire càlid ben damunt les Balears. Cel enterbolit, calitja i presència d’alguns intervals de niguls mitjans i alts creuant l’arxipèlag en direcció sud-oest a nord-est. No es pot descartar qualque tempesta seca puntual. Si la cobertura de pols en suspensió no ho evita, les temperatures màximes poden ser insuportables. Els avisos de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) mostren els 37 ºC a les Pitiüses i Menorca, 37 ºC al migjorn i tramuntana de Mallorca, i els 40 ºC a municipis de l’interior, nord i llevant de Mallorca. A més la nit de dissabte a diumenge tornarà a ser feixuga amb mínimes que poden davallar lleugerament a Menorca i el nord de Mallorca, però amb pocs canvis a la resta. El capvespre de dissabte començarà a entrar la tramuntana, com a preludi del canvi de temps que esperam per diumenge.

Diumenge: El front que al llarg de divendres i dissabte haurà travessat la península i haurà fet davallar les temperatures, arribarà a les Balears diumenge. Es tracta d’un canvi de temps marcat per una entrada del vent de gregal amb qualque cop moderat (50-65 km/h), que implícitament ens deixarà una situació marítima més alterada cap al nord de Mallorca i Menorca, amb redols de forta maror durant la primera meitat de la jornada i ones que puntualment poden tocar l’1,5 – 2 m. Amb aquesta entrada de nord les temperatures començaran a davallar de manera clara i contundent. Les màximes quedaran al voltant dels 33 ºC cap al migjorn de Mallorca, mentre que al nord podrien no arribar als 30 ºC. A Menorca i a les Pitiüses de 28 a 32 ºC. Una refrescada d’entre 6 i 8 ºC respecte de les del dia anterior!!

Al cel tendrem intervals de niguls mitjans i alts i presència de pols en suspensió que al llarg del dia començarà a retirar-se.

La setmana començarà amb aquests mateixos intervals de niguls i temperatures que tornaran a ser les pròpies de finals d’un mes de juliol, o fins i tot una miqueta per davall de la mitja climàtica. El que queda clar és que quedaran ben enfora de la calorada que haurem de patir aquestes pròximes hores.

23/07/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris