X

Canvi de temps a la vista a partir de dissabte capvespre: Tempestes i davallada del termòmetre

Un solc d'aire fred creuarà l'arxipèlag la nit de dissabte a diumenge deixant la possibilitat de tempestes severes. Posteriorment, esperam una refrescada notable del termòmetre per diumenge.

30/07/2021

Canvi de temps a la vista a partir de dissabte capvespre: Tempestes i davallada del termòmetre

El Toro/ Miquel Llambias

Les temperatures tornen a ser notícia aquests dies per mor de la presència d’una dorsal d’aire càlid que abraça bona part de la mediterrània. De fet, l’Agència Estatal de Meteorologia ha activat l’avís groc a les Pitiüses i el nord de Mallorca per valors de 35 ºC a 36 ºC. Uns valors que ja es varen registrar ahir a punts de l’interior de Mallorca. Ara bé, aquest escenari de calor té les hores comptades. Al llarg del cap de setmana tendrem un canvi de dinàmica amb l’entrada de vent de component nord i la substitució de la massa d’aire posterior al pas d’un front fred a partir de dissabte capvespre.

Avui capvespre: Continuarem amb la dinàmica de temps tranquil i temperatures que es mantendran elevades. Al cel esperam l’arribada d’alguns niguls mitjans i alts que avancen des del nord d’Àfrica i que poden enterbolir el cel en qualque moment. Quant a les temperatures nocturnes, anit tornarem a tenir nit tropical estesa arreu de l’arxipèlag amb valors que clarament superaran els 20 ºC.

Dissabte: Per demà, es preveu un canvi progressiu de dinàmica en espera d’un solc d’aire fred en altura que travessarà l’arxipèlag la nit de dissabte a diumenge i que durà un augment de la inestabilitat. Durant la primera meitat de la jornada tendrem algunes boires i intervals de niguls baixos que vendran acompanyats de vent de gregal entre fluix i moderat, que no obstant això, serà capaç de deixar una situació marítima una mica més alterada al ponent i el nord de l’arxipèlag. Redols de maror amb ones que puntualment poden superar l’1,5 m d’altura. Les temperatures màximes no canviaran gaire, a excepció del nord de Mallorca i a les Pitiüses on poden davallar d’1 ºC a 3 ºC. Així i tot, a l’interior de Mallorca tornarem a tocar els 35 ºC.

Serà a partir del capvespre i amb vista a la nit de diumenge quan començarem a notar canvis significatius. Amb l’arribada d’un front fred i un solc en altura, s’esperen alguns ruixats i tempestes dins la mar balear que, en cas de tocar terra, poden ser puntualment fortes i acompanyades de calabruix. Avui els models indiquen fenòmens localitzats i no precipitacions generalitzades, però allà on afectin ho podrien fer d’una manera severa. Aquestes tempestes poden venir acompanyades per forts cops de vent. AEMET ha activat avís groc arreu de Mallorca i Menorca per precipitacions i tempestes que poden superar els 20 mm en 1 hora.

Diumenge: Tancarem la setmana amb una clara davallada del termòmetre. Posterior al pas del front fred, la nit de dissabte a diumenge arriba una massa d’aire més freda que, amb el vent de gregal moderat, que pot superar els 40-60 km/h, deixarà temperatures per davall dels 30 ºC a bona part de les illes. La situació marítima també es complica al nord de l’arxipèlag amb àrees de forta maror i ones que poden superar els 2 m cap a la costa nord de Menorca.

Al cel tendrem intervals de niguls amb la possibilitat d’alguns ruixats aïllats que encara de matinada podrien venir acompanyats de qualque tempesta puntual. Al llarg del capvespre veurem més estones de sol.

Per començar la setmana no acabarà de fer net, continuarem amb la presència de niguls mitjans i alts que taparan el cel en molts moments i la possibilitat de qualque precipitació feble a les Pitiüses. Pel que fa a les temperatures, seguirem amb registres per davall de l’habitual, tot i que al llarg de la setmana el termòmetre anirà pujant progressivament.

30/07/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris