X

Salut intervé la Llar d’ancians de Calvià després de detectar-se un brot de 20 casos de covid

El brot afecta a 18 dels 56 residents i a 2 dels 78 treballadors. Hi ha 12 residents hospitalitzats perquè presenten símptomes de covid-19

03/08/2021

Salut intervé la Llar d’ancians de Calvià després de detectar-se un brot de 20 casos de covid

Fins a aquesta cinquena onada, a la residència Llar de Calvià, que es troba a Calvià Vila, no hi havia entrat la Covid d'ençà que es va iniciar la pandèmia. / T. Mateu

La Conselleria de Salut ha ordenat intervenir el centre geriàtric Llar de Calvià per a frenar el contagi de la covid i garantir l’atenció adequada dels residents, després de detectar-se un brot que afecta 18 dels 56 residents i a 2 dels 78 treballadors.

La detecció del brot va tenir lloc en el marc de la vigilància permanent sobre l’evolució de la pandèmia de covid-19 en les residències geriàtriques, quan en un cribratge fet als professionals sanitaris es van detectar dos casos positius, segons ha detallat el departament balear de Salut en un comunicat.

La intervenció d’aquest centre arriba just el mateix dia que entra en vigor la nova normativa que blinda els geriàtrics de les Illes, per la qual cosa es prioritza la vacunació completa per als visitants dels centres i es faran tres proves setmanals als treballadors que no estiguin vacunats.


S’endureixen els requisits per poder accedir a les residències de gent gran

Amb motiu d’aquests casos positius, Salut va iniciar el cribratge entre els usuaris i professionals del centre, en el qual s’han detectat fins ara 20 casos positius, entre els quals hi ha 12 residents hospitalitzats perquè presenten símptomes de covid-19. Així mateix, hi ha 6 usuaris de la residència igualment positius però asimptomàtics, que estan aïllats en el propi centre.

Fins a aquesta cinquena onada, a la residència Llar de Calvià, que es troba a Calvià Vila, no hi havia entrat la Covid 19 d’ençà que es va iniciar la pandèmia. De fet, fa poc més d’un mes la federació de serveis públics del sindicat UGT va fer un reconeixement als treballadors per la bona gestió feta de la pandèmia, perquè els protocols de prevenció es varen començar a posar en marxa abans que hi obligàs el Govern.

Ara, Llar de Calvià és la residència amb més casos positius de Mallorca. Segons la gerent del centre, María del Carmen Pérez, “la intervenció per part del Govern facilita la feina, perquè és la mateixa Conselleria que fa les reserves de llit als hospitals per enviar-hi els usuaris que ho necessitin”. “Ara mateix les persones contagiades tenen símptomes lleus. N’hi ha qualcun que té febre”, ha explicat Pérez.

Amb el centre intervingut, no s’hi permeten les visites de familiars, i és l’equip psicosocial del centre l’encarregat de fer arribar aquesta informació als familiars.

També hi ha qualque familiar que s’acostaven a les barreres de la residència per demanar pels usuaris. En concret, una dona ha anat a demanar per sa mare. Ens ha dit que és negativa i que cada dia, en sortir de la feina, passa pel centre perquè li diguin com se troba.

Aquesta és la segona residència que la Conselleria intervé en aquesta quarta onada de la pandèmia a les Balears, després que el 19 de juliol intervingués Sa Residència, a Eivissa.

A Calvià s’ha designat una coordinadora sanitària amb funcions de control, coordinació i direcció de l’activitat assistencial sanitària del centre dirigint a l’equip de personal de la residència i, en el seu cas, el que assigni l’Ib-Salut. D’ara endavant, el personal, l’equip directiu, la titularitat del centre i els residents es regiran per les instruccions, les ordres i les disposicions que emeti aquesta coordinadora.

Salut realitza cribratges setmanals als professionals de residències que no estan vacunats i cribratges mensuals als residents no vacunats en els centres on el percentatge total de vacunació no arriba al 70%.

Aquest dimarts hi ha 77 casos positius actius confirmats entre usuaris de residències d’ancians de Balears i 46 treballadors amb el diagnòstic confirmat.

El Govern ha intervingut 15 residències per a persones majors des de l’inici de la pandèmia.

En la segona onada va intervenir Bell Entorn, Sèniors Inca (dues vegades), DomusVi Ca Carbonell, DomusVi Santanyí, la residència de l’Hospital de Llevant, la residència Reina Sofia (Eivissa), Es Ramal (Menorca), Sant Lluís (Menorca), Sèniors Pollença, DomusVi Alcúdia i ara DomusVi Costa donin Blanes.

Durant la primera onada van ser Oasi i DomusVi Palma.

A més, fins ara s’han intervingut tres residències de persones amb discapacitat, les tres durant la segona onada: Amadiba 325, Sa Nova Residència del Patronat Joan XXIII (Inca) i Vuit Vents (Aspace).

03/08/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris