X

Sánchez reitera el seu suport al rei sense aclarir el retorn de Joan Carles I

El president del govern espanyol assegura que Felip VI té un "compromís de país" i un esforç en favor de "l'actualització i la transparència de la Corona"

03/08/2021

Sánchez reitera el seu suport al rei sense aclarir el retorn de Joan Carles I

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha reiterat aquest dimarts el seu suport a Felip VI pel seu “compromís de país” i pel seu esforç en favor de “l’actualització i la transparència de la Corona”, sense aclarir quan podria tornar Joan Carles I una any després de marxar d’Espanya.


Sebastià Rubí: “El sistema no pot permetre’s la detenció i el processament de Joan Carles I”

El tradicional despatx d’estiu mantingut entre el rei i Sánchez en el Palau de Marivent a Palma ha coincidit amb el primer aniversari del rei emèrit a Abu Dhabi (Unió dels Emirats Àrabs), si bé l’assumpte no ha format part de la conversa.

El cap de l’Executiu ha eludit parlar de l’anterior cap de l’Estat, investigat per la Fiscalia del Tribunal Suprem pels seus presumptes negocis ocults a l’estranger i per Hisenda després de les dues regularitzacions fiscals emplenades, i no ha aclarit si es donen les condicions per a la seva tornada a Espanya.

En la roda de premsa posterior a la reunió, Sánchez ha posat tot el focus a elogiar el comportament de Felip VI per a marcar així distàncies amb el seu pare: “Em complau veure com l’actual cap de l’Estat està compromès amb l’actualització i la transparència de la Casa Reial”. En el darrer any, ha explicat el president, “han canviat moltes coses i a millor”, entre elles, haver vacunat contra la covid al 57% dels espanyols i reactivar l’economia.

El que no ha canviat, ha contraposat, és el compromís de l’Executiu amb “les institucions constitucionals, amb totes, des de la primera a l’última”, i amb la seva “actualització, renovació i transparència”. En aquest punt, ha destacat el cas de la Corona i ha valorat “molt positivament l’exercici de transparència i actualització que al llarg del seu regnat el rei Felip ha vingut desplegant i desenvolupant”.

Davant la insistència dels mitjans per conèixer la seva opinió sobre Joan Carles I, Sánchez ha resolt: “El que he dit és el que he dit”.

El president tampoc ha volgut pronunciar-se sobre les paraules de la secretària general de Podem i ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, qui ha retret que “la fugida de Joan Carles I suposa, sens dubte, una greu anomalia democràtica a Espanya que produeix un enorme descrèdit de les institucions”. A aquest retret s’ha sumat el portaveu d’Unides Podem en el Congrés, Pablo Echenique, per a qui el cas del rei emèrit és “una vergonya nacional” i denota que existeixen “indicis de la corrupció” que va cometre durant el seu regnat.

03/08/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris