X

La pandèmia paralitza els Acords de Bellver: cap llei aprovada en 2 anys

El pacte d'esquerres reconeix el retard d'algunes mesures per la gestió de la pandèmia, però confia a reactivar l'activitat legislativa el proper curs polític

11/08/2021

La pandèmia paralitza els Acords de Bellver: cap llei aprovada en 2 anys

La Llei del paisatge, d’indústries culturals, de consultes populars, de mobilitat sostenible… fins a 21 lleis es varen prometre en els acords de Bellver. Avui dia, només 6 es troben en tramitació. I encara no se n’ha aprovada cap. Tant Més per Mallorca, com Unides Podem i PSIB argumenten que la pandèmia ha capgirat les prioritats. Miquel Ensenyat, portaveu dels ecosoberanistes al Parlament, recorda que “veníem d’una legislatura, l’anterior, molt prolífica en determinades lleis”. Una fita que també posa en valor la socialista Pilar Costa: “la previsió per aquesta segona legislatura no era tan prolífica en lleis com la passada, però sí que és cert que n’hi havia moltes de previstes. El que passa és que s’ha anat posposant per la gestió de la pandèmia”. Un argument compartit per Esperança Sans, d’Unides Podem: “És evident que el Govern ha hagut de reenfocar les seves prioritats i el full de ruta que s’havia plasmat en els Acords de Bellver per fer front a la situació sanitària i totes les seves conseqüències”.

Allò que sí que s’han aprovat són decrets llei, 13 durant el 2020. Segons Núria Riera, portaveu adjunta del Partit Popular al Parlament, “la presidenta Armengol ha governat a cop de decisions que no es consensuen amb els partits que hi ha al Parlament, per la qual cosa, es bloqueja la funció de la cambra autonòmica”. El govern, en canvi, parla de situació excepcional que requeria de l’aprovació de mesures de manera immediata: ” Segurament, en tota l’etapa del parlamentarisme de les nostres illes, no hi hagut cap període més necessitat que aquest amb aquest tipus de tramitacions”, ha afirmat Costa.

Quant a la tasca de l’executiu, més enllà de la pandèmia, de les 11 conselleries, n’hi ha 4 on ara mateix no es tramita cap expedient d’iniciativa legislativa. Des del Govern, però, es nega que hi hagi paràlisi i apunten que abans de final d’any o a principis de 2022 arribaran al Parlament per a la seva aprovació la llei d’Educació, la de Ciència, la de Consells Insulars i la de Consum. El balanç de compliments el deixen per a final de legislatura, malgrat reconéixer que s’hauria d’adaptar l’Acord de Bellver a la nova realitat.

11/08/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris