X

Per què augmenta tant el preu de la llum?

Una de les claus és la pujada de preus de combustibles fòssils, especialment del gas natural

13/08/2021

Per què augmenta tant el preu de la llum?

El preu mitjà de la llum registra avui el seu cinquè rècord històric consecutiu, amb 117,29€/MWh. / JESÚS HELLÍN.

Cinquè dia consecutiu en què augmenta el preu mitjà de la llum i assoleix un nou rècord històric, amb un total de 117,29€ el MWh. L’increment suposa gairebé 2 euros més, respecte de la quantitat mitjana registrada el dia d’ahir, que fou de 115,83€/MWh.

Durant el dia d’avui, el preu es situarà en tot moment per sobre dels 100€/MWh. El màxim diari es registrarà novament, igual que succeí ahir, des de les 21.00h fins les 22.00h del vespre, arribant a un registre en el preu de la llum de 128,54€ el MWh. Pel que fa al preu mínim, s’ha tornat a registrar en la franja de les 04.00h a les 05.00h de la matinada, amb un total de 101,52€/MWh.

Així mateix, el preu de la llum prossegueix en la seva tònica habitual des que arrancà l’agost, partint de la mitjana fixada el juliol, que va ser de 92,42 euros el megawatt, el nivell més alt de la història. Marcant com a referència les xifres assolides el juliol del 2020, l’increment durant el mateix mes d’enguany en el preu mitjà de la llum ha estat d’un 166,8%.

“Una causa fonamental que explica l’elevat preu energètic és l’alta demanda de l’energia elèctrica per part dels ciutadans, arran de les càlides temperatures registrades durant l’última setmana i la pujada de preus de combustibles fòssils, especialment el gas natural”, explica Maria Magdalena Frau, portaveu d’Endesa.

Per aquesta raó, Frau considera “importantíssim” continuar avançant en el procés de descarbonització a les Illes, amb la finalitat de reduir la dependència del combustible fòssil, a més d’agilitzar també, com a solucions al problema d’aquesta dependència, la implantació d’energies renovables i de la mobilitat elèctrica, fomentar l’impuls de l’autoconsum i millorar l’eficiència energètica. Endesa preveu assolir les propostes anteriors al 100% l’any 2040, segons ha declarat la portaveu.

Maria Magdalena Frau ha aclarit que el procés de transició energètica cap a la descarbonització ha de ser “justa i inclusiva”, al·legant que cap ciutadà, sobretot la població més vulnerable, “no es pot deixar enrere”. En aquest sentit, ha anunciat que des d’Endesa treballen per combatre la pobresa energètica i també creen llocs de feina d’alta qualificació i ofereixen cursos de formació als seus treballadors, a altres externs i a empleats de les seves subcontractes.


Fins a quant pot seguir augmentant el preu de la llum?

13/08/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris