X

Pugen els preus de l’allotjament i dels aliments a Balears

L'Índex de Preus al Consum s'ha situat a Balears en el 3% al juliol, dues dècimes menys que al juny, segons les dades publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística

13/08/2021

Pugen els preus de l’allotjament i dels aliments a Balears

EFE/Justin Lane

L’Índex de Preus al Consum (IPC) s’ha situat a Balears en el 3% al juliol, dues dècimes menys que al juny, segons les dades publicades aquest divendres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Els preus dels serveis d’allotjament i dels aliments van accelerar la inflació fins al 2,9% anual al juliol, dues dècimes més que al juny i la taxa més elevada des de febrer de 2017 (3%). Les dades de juliol confirmen les que ja es varen fer públiques fa dues setmanes i subratllen la tendència alcista de la inflació de març (1,3%) i que va continuar l’abril (2,2%), maig (2,7%) i juny (2,7%).

Entre els factors que pressionen els preus a l’alça, destaquen els hotels, cafès i restaurants, que es van encarir un 1,1% (un punt i mig més que al juny) davant la pujada del preu dels serveis d’allotjament, que al juliol de 2020 va baixar. Els aliments i begudes no alcohòliques es van encarir un 1,7%, sis dècimes més que al juny, pel fet que els olis i el peix van pujar quan l’any passat baixaven i al fet que les fruites s’han abaratit menys enguany que en 2020.

Les comunicacions també van pressionar l’IPC a l’alça, ja que encara que el seu preu va baixar un 3% al juliol, ho va fer en menor mesura que al juny a causa de l’estabilitat dels preus de telefonia i fax.

Per contra, l’habitatge va pressionar a la baixa els preus al juliol pel fet que el seu encariment, del 9,4%, va ser un punt i mig inferior al de juny després de la rebaixa de l’IVA de l’electricitat abaratís la factura de la llum, que en 2020 va pujar.

A més, l’evolució dels preus de carburants i lubrificants per al transport personal, que pugen menys enguany que el passat, va moderar la inflació del transport al 8,5%, quatre dècimes menys que al juny, fet que va contribuir a frenar l’escalada de l’IPC general.

Per comunitats autònomes, els majors increments de preus es van registrar a Castella-la Manxa (3,6%, dues dècimes més), Castella i Lleó (3,5%, dues dècimes més) i Galícia (3,5%, dues dècimes més).

IPC MENSUAL: 

En termes mensuals, els preus van baixar un 0,8% al juliol respecte a juny a causa de l’abaratiment del vestit i el calçat per les rebaixes i al descens dels preus de l’electricitat, que van situar en terreny negatiu el grup d’habitatge.

En sentit contrari va pressionar el  transport davant la pujada dels carburants i els hotels, cafès i restaurants, a conseqüència de l’encariment dels serveis d’allotjament.

Quant a l’índex de preus de consum harmonitzat (IPCA) -que mesura l’evolució dels preus amb el mateix mètode a tots els països de la zona de l’euro- es va situar en el 2,9% anual al juliol, quatre dècimes per sobre de la de juny, amb un descens de l’1,2% en termes mensuals.

13/08/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris