X

Els talibans entren dins Kabul

Ho han fet asseguren per evitar els saquejos i el buit de poder

15/08/2021

Els talibans entren dins Kabul

Els talibans han entrat ja dins la capital de l’Afganistan, Kabul, després de passar les darreres hores a les portes de la ciutat, dubtant si entrar-hi o no. Finalment, ho han fet, asseguren, per evitar els saquejos i el buit de poder que hi ha. El fins ara president del país, Ashraf Ghani, ha deixat el país en direcció al Tadjikistan.

Els helicòpters no aturen de volar pel cel de Kabul durant el dia d’avui. Estan evacuant personal estranger des de les ambaixades. Una zona on es veu fum… perquè testimonis asseguren que s’estan cremant documents confidencials abans que arribin els talibans. Que, de fet, ja han arribat. Els seus líders, amb el Mullah Baradar al capdavant, havien ordenat no entrar dins Kabul fins a completar una transferència de poder pacífica. Però aquest missatge del president Ghani…

Ha estat el darrer que ha fet abans d’abandonar el país i partir al Tadjikistan. I, a més, la policia local ha abandonat els seus llocs. Vist el buit de poder, asseguren els talibans, han decidit entrar ja dins la ciutat.

Mentrestant, les coes es repeteixen per tota la capital: ciutadans afganesos que volen fugir de la ciutat cap a països fronterers com el Pakistan o l’Uzbekistan, o acudint a les portes d’ambaixades estrangeres per mirar d’obtenir un visat i fugir. Els líders talibans han promès que cap dels que hagin servit a la policia, l’exèrcit o l’administració seran castigats. Vistes les coes per tot el país, el gruix de la població no s’acaba de creure aquesta promesa.

Estam cansats ja d’aquesta guerra, diu aquest ciutadà afganès. Una guerra que s’encetà el 2001, en principi entre els Estats Units i els talibans, acabà involucrant múltiples països, entre ells Espanya. 20 anys després, tothom se’n va, i els talibans, tornen al poder.

15/08/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris