X

Aquestes són les principals restriccions que es prorroguen a les Balears

16/08/2021

Aquestes són les principals restriccions que es prorroguen a les Balears

El Govern ha aprovat aquest dilluns prorrogar fins al pròxim 15 de setembre les limitacions de reunions socials en horari nocturn fins ara vigents a les Illes i la resta de mesures i restrccions ja vigents per a contenir la transmissió de la covid-19.

REUNIONS SOCIALS I FAMILIARS: 

Les reunions socials i familiars queden limitades entre la 01.00 hores i les 06.00 hores, tant a espais públics com privats.

Quan la incidència acumulada a 14 dies a l’illa sigui superior a 350 casos per 100.000 habitants i la pressió hospitalària sigui superior al 5% en relació amb els llits d’UCI per covid o del 2% respecte a llits d’hospitalització per covid, no es permetran les reunions socials o familiars de persones entre les 02.00 i les 06.00 hores, tret que es tracti de persones convivents.

D’altra banda, quan la incidència acumulada a 14 dies a l’illa sigui superior a 450 casos per 100.000 habitants i la pressió hospitalària sigui superior al 10% quant als llits de cures crítiques per covid-19 o del 5% respecte als llits d’hospitalització per covid-19, no es permetran les reunions entre la 01.00 i les 06.00 hores, tret que es tracti de persones convivents.

Tal com ja estava previst a l’Acord de 20 de juliol, el Consell de Govern ha aprovat, a més, la publicació quinzenal de la incidència acumulada i de la pressió hospitalària a les Illes Balears a través d’una resolució de la consellera de Salut i Consum i, consegüentment, l’aplicació de les mesures que corresponen en cada cas.

La revisió següent, una vegada el Tribunal Superior de Justícia de els Illes Balears hi doni el vistiplau pertinent, es farà el dia 23 d’agost, data en què també s’analitzaran la resta de mesures aplicades per contenir els contagis de SARS-CoV-2 en altres àmbits.

BARS I RESTAURANTS: 

El servei de restauració de bars, cafeteries i restaurants en espais interiors i en terrasses es tanca a partir de la 01.00h de cada dia, tret que les ordenances municipals estableixin una hora de tancament anterior.

En espais tancats, el màxim nombre de persones per taula serà de 4. A les terrasses, el nombre màxim serà de 8 persones.

FESTES I BOTELLADES: 

Continuen les mesures com les sancions contra les botellades, amb multes de fins a 1.000 euros per a les persones que participen en botellades. A més, si la persona que hi pren part trenca la quarantena per ser contacte estret, la multa és de 2.000 euros. I si la persona que comet la infracció és positiva de Covid, la sanció serà d’un mínim de 5.000 euros.

Pel que fa a les festes il·legals, els propietaris d’habitatges on es facin aquestes pràctiques estaran obligats a comunicar quines eren les persones que han promogut la festa i han llogat l’habitatge per sancionar-los. Si no ho fan, hauran d’afrontar una sanció de quantia semblant als promotors de la festa per manca de col·laboració.

A més a més, per als establiments que venguin alcohol fora de les hores permeses (màxim a les 22.00h), s’interposarà una sanció mínima de 5.000 euros que podria ser superior si així ho considera l’instructor.

CONTROLS A PORTS I AEROPORTS: 

Es mantenen els controls a ports i aeroports fins dia 15 de setembre.

PLATGES: 

Cada usuari pot ocupar una superfície de 5 metres quadrats i la distància entre grups ha de ser de com a mínim un metre i mig. Els ajuntaments podran continuar limitant l’accés i la capacitat de les platges per evitar aglomeracions. No es podrà romandre a les platges entre les 22.00h i les 06.00h.

ESDEVENIMENTS CULTURALS I ESPORTIUS: 

es permeten els esdeveniments esportius i culturals amb una capacitat màxima del 50%: 1.000 persones (interior) i 5.000 persones (exterior). Tots els assistents majors de 12 anys hauran d’aportar certificat de vacunació, recuperació de la malaltia o PDIA feta durant les 48 hores prèvies a l’esdeveniment.

CAMPAMENTS D’ESTIU:

Els monitors que hi participin han de sotmetre’s a tests setmanals abans de l’inici de l’activitat.

CELEBRACIONS I CERIMÒNIES:

La participació en cerimònies i celebracions nupcials, bateigs, comunions i altres celebracions assimilables es pot dur a terme en espais públics i privats, tant a l’aire lliure com en espais tancats, sempre que no superi el nombre de 120 persones en exteriors i 50 en interiors, i sempre que no se superi el 50% de cabuda màxima. En tot cas, l’esdeveniment ha de concloure a la 01.00 h com a màxim.

FESTES POPULARS I FIRES: 

Es permet la realització de fires i mostres, d’acord amb la normativa COVID-19 específica per a mercats ambulants. Les activitats han de ser preferentment a l’aire lliure. Les paradetes de menjar tenen les mateixes limitacions que les terrasses de bars i restaurants.

Es permeten actes culturals, esportius i institucionals lligats a la celebració de festes populars, sempre que se segueixin les mesures per a la COVID-19 sectorials corresponents al tipus d’activitat. En qualsevol, cas es recomana que l’assistència s’organitzi per sistema de reserva prèvia. Els organitzadors han de garantir que no es generin riscs d’aglomeracions ni se’n produeixin.

Es permeten les ballades populars fetes a l’aire lliure. Els participants han de dur mascareta fins i tot en el moment del ball. No es permeten esdeveniments tipus sopar a la fresca, revetles ni correfocs.

El material promocional de les activitats (programes de festes, cartells, imatges digitals…) ha d’especificar les mesures de prevenció i de control que s’hi apliquen.

Amb la finalitat d’evitar desplaçaments d’un municipi a un altre, no es poden organitzar activitats que els promoguin o en les quals, per experiència d’anys anteriors, es tengui coneixement d’aquests desplaçaments i de l’afluència de persones.

Les representacions culturals tradicionals (cossiers, cavallets, etc.) s’han de desenvolupar en un entorn en què es pugui garantir el control d’accés del públic, la capacitat màxima de l’espai i el manteniment de la distància social.

MASCARETA: 

Pel que fa a l’ús de la mascareta —una de les eines més eficaces a l’hora d’evitar contagis— sempre que no es pugui garantir una distància social d’un metre i mig i quan es pugui concórrer en el mateix espai amb altres persones no convivents, els majors de sis anys han de dur mascareta, tant a la via pública o en espais a l’aire lliure com en espais tancats d’ús públic o a les zones d’atenció al públic d’edificis, tant de titularitat pública com privada, amb les excepcions indicades per la llei.

16/08/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris