X

L’avió militar enviat a Kabul torna a Espanya amb el primer grup d’evacuats

El dispositiu vola ara cap a Dubai, lloc on es troba el segon avió espanyol preparat per seguir amb les tasques d'evacuació

18/08/2021

L’avió militar enviat a Kabul torna a Espanya amb el primer grup d’evacuats

Repatriats espanyols embarcant a l'avió militar A400M. / MINISTERI DE DEFENSA.

L’avió militar espanyol A400M arribat fa escasses hores a Kabul ja s’ha enlairat des de la capital afganesa per posar rumb a Espanya, amb els primers espanyols i afganesos cooperants evacuats al seu interior, segons han confirmat fonts diplomàtiques. El dispositiu vola ara cap a Dubai, lloc on es troba el segon avió espanyol preparat per seguir amb les tasques d’evacuació pròximament.

ARRIBADA A KABUL

Sobre les 12.00 hores ha aterrat el primer avió militar espanyol que el Govern ha destinat a Kabul per a evacuar els 6 espanyols que es trobaven allà, el personal de l’ambaixada  i els seus familiars i els col·laboradors de l’Afganistan. Des del Govern, confirmaven fa unes hores que ja s’havia enlairat, des de la base aèria Al Minhad de Dubai, aquest primer dispositiu de l’exèrcit. Gairebé simultàniament ha partit, des de Madrid cap a Dubai, una tercera aeronau medicalitzada, per col·laborar en les tasques de repatriació.

Es preveu -a espera de confirmació oficial- que l’avió militar enviat que va sortir, juntament amb una segona aeronau, la nit del passat dilluns de Saragossa rumb a Dubai, hagi pogut completar sense impediment la primera evacuació programada, tenint en compte la complicada situació persistent a l’aeroport de Kabul, des que fou assolida pels talibans. Multitud de persones amuntegades a les portes dificulten l’accés d’aquells que han rebut el permís per poder sortir del país.

Entre els països europeus que ja han iniciat les labors d’evacuació dels seus ciutadans i d’afganesos que han treballat fins ara amb ells, Alemanya, França i Itàlia les han completat amb èxit.

FASES DEL PLA D’EVACUACIÓ

S’evacuaran, entre tots els avions destinats amb aqueix propòsit, el màxim nombre possible d’afganesos que han fet feina per a les tropes espanyoles i de cooperants espanyols en els darrers anys. Tot això considerant que l’avió militar està integrat per poc més de 100 places.

A Kabul es queda, per ara, l’ambaixador sortint, Gabriel Ferrán, i part de l’equip de seguretat de l’ambaixada espanyola, amb l’objectiu de continuar amb les labors d’evacuació de la resta d’afganesos als qui el Govern espera portar de tornada a Espanya.

El ministre d’Assumptes Exteriors, UE i Cooperació, José Manuel Albares, ha anunciat que ha mantingut una conversació telefònica amb el seu homòleg al recent proclamat Emirat, Abdulá bin Zayed Nahyan. Albares ha explicat que li ha traslladat el seu agraïment pel suport rebut en la programació dels vols espanyols des de Dubai a Kabul i ha aclarit que també han analitzat la situació real a l’Afganistan i avaluat l’impacte dels darrers esdeveniments a la regió.

18/08/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris