X

“Els menors no acompanyats de Ceuta dormen amb les sabates posades per si han de partir a córrer”

Les ONG fan una crida al Govern d'Armengol perquè aculli aquests infants, que s'escapen dels centres tutelats per por a la deportació

18/08/2021

“Els menors no acompanyats de Ceuta dormen amb les sabates posades per si han de partir a córrer”

La Xarxa Espanyola d'Immigració assegura que lluitarà fins al final per evitar que els menors siguin deportats al Marroc. / ANTONIO SEMPERE.

Les ongs fan una crida al Govern de Francina Armengol perquè aculli menors no acompanyats que es troben a Ceuta pendents de ser retornats al Marroc. Segons la Xarxa Espanyola d’Immigració i Ajuda al Refugiat, molts d’ells són víctimes del tràfic de persones, prostitució i se’ls vulneren els drets humans. La plataforma fa aquesta crida avui que hem sabut que el Ministeri de l’Interior demana a l’Audiència Nacional que no admeti a tràmit l’ordre contra el retorn dels menors no acompanyats des de Ceuta.

La Xarxa Espanyola d’Immigració assegura que lluitarà fins al final per evitar que els menors siguin deportats al Marroc. Fa dos dies que la justícia espanyola va paralitzar aquesta pràctica, ja que tenia dubtes sobre la seva legalitat. La decisió judicial va suposar un cop contra l’operatiu de retorn dels nins i adolescents activat per Interior i el Govern de Ceuta. Avui, a través d’un escrit, el departament del ministre Fernando Grande-Marlaska ha exposat a la Sala Contenciós-Administrativa de l’Audiència Nacional que no és l’administració competent per resoldre aquest tràmit, perquè aquests fets estan enjudiciats per un jutjat de Ceuta.

Dirigents callats

En declaracions a IB3 Ràdio, el director de la Xarxa Espanyola d’Immigració i Ajuda al Refugiat, Rafael Escudero, ha explicat que a Ceuta hi ha “uns 700 menors a centres tutelats” i “més d’una seixantena” han escapat d’aquestes instal·lacions, per por de ser retornats al Marroc. Els menors que viuen al carrer malviuen demanant almoina”. És per això que Escudero demana a les Balears i a la resta de comunitats autònomes que siguin una terra d’acollida: “Una persona com la presidenta Francina Armengol no hauria d’estar d’acord amb allò que està fent el ministre Marlaska i em preocupa, em preocupa molt, el silenci de molts dirigents que defensen els drets humans i estan callats, permetent que aquesta operació Herodes estigui en marxa”.

“L’arrel del problema és que a Ceuta no hi pot haver 700 nins, s’han d’obrir les portes dels territoris per la recol·locació dels menors. No és suficient recol·locar deu, cinc o vint nins. Esteim parlant d’un contingent suficient, que totes les comunitats autònomes siguin solidàries i aquests nins no estiguin al carrer”, afirma amb contundència Escudero. Escudero assenyala també que els menors no acompanyats “no volen tornar al Marroc, d’on han escapat de la prostitució infantil, abusos i el tràfic de persones”. “No volen tornar, perquè saben que no seran retornats amb les seves famílies, acabaran a centres d’internament, que funcionen com presons”, ha afegit.

La salut mental dels menors

Segons el director de la Xarxa Espanyola d’Immigració, el problema va més enllà d’una situació de desbordament. “Esteim parlant de la salut mental dels nins, que es veurà tocada de per vida per les conseqüències que suposarà el fet que constantment estiguin fugint, que dormin amb les sabates posades per si han de partir a córrer”, denuncia.

18/08/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris